Ukupni gubitak javnih preduzeća deset puta veći u odnosu na prethodnu godinu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Ukupni gubitak javnih preduzeća deset puta veći u odnosu na prethodnu godinu

Javna preduzeća u Srbiji napravila su gubitak prošle godine od 74,7 milijardi dinara, koji je deset puta veći u odnosu na prethodnu godinu, kad su poslovala u minisu od 7,3 milijarde dinara, prema podacima APR-a.

Takvom rezultatu najviše je doprineo „negativan poslovni rezultat“ koji se procenjuje na 55,9 milijardi dinara, kao i utrostručen gubitak iz ostalih aktivnosti koji iznosi 17,7 milijardi dinara, objavila je Agencija za privredne registre u Biltenu finansijskih izveštaja za 2022. godinu.

U drugom dokumentu, godišnjem izveštaju o poslovaju privrede za 2021. godinu, piše da je u javnim preduzećima bilo je zaposleno 109.923 radnika, što je za 3.903 radnika manje u poređenju sa prethodnom godinom.

Na forumu koji su organizovale Business Info Group i Transparentnost Srbija prošle sedmice govorilo se o najvaljenom ukidanju forme JP i da se formiraju kao a.d. ili d.o.o.

Vlada Srbije, kako je zaključeno na forumu, nije dovoljno dobro iskomunicirala sa građanima sada već povučeni predlog Zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu države.

Javnosti nisu predstavljena uverljiva obrazloženja za transformacije koje predviđa zakon, iako je rad preduzeća u državnom vlasništvu jedno od najvećih potencijalnih žarišta korupcije, ocenjeno je na forumu „Da li dobijamo još jedan zakon za stare probleme javnih preduzeća?

Nova ekonomija

Tags
Back to top button