Putin: “Štampanje dolara za pokriće budžetskog deficita SAD utiče na celu globalnu ekonomiju” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Putin: “Štampanje dolara za pokriće budžetskog deficita SAD utiče na celu globalnu ekonomiju”

Štampanje više dolara za pokriće budžetskog deficita Sjedinjenih Država utiče na celokupnu svetsku ekonomiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema njegovim rečima, inflacija u SAD-u premašila je 5,0 posto dok je targetirana stopa oko 2,0 procenta, a Sjedinjene Države dve godine zaredom, kako je rekao, prave budžet s deficitom od 15 odsto, prenosi agencija TASS.

“Dakle, oni pokrivaju ovaj deficit na račun čega? Na račun emisije dolara. Otuda potiče inflacija”, rekao je Putin, otvarajući sastanak o ekonomskim pitanjima, na kojem učestvuju najviši ruski finansijski, ekonomski i monetarni zvaničnici.

Dodao je da to naravno, utiče u potpunosti na čitavu svetsku ekonomiju, imajući u vidu značaj američke ekonomije za ceo svet i ulogu dolara kao najveće, najtraženije rezervne valute.

Putin je pozvao učesnike sastanka da se fokusiraju na način na koji će ruska ekonomija prevazilaziti posledice pandemije korona virusa.

“Vidimo da se globalni ekonomski oporavak nastavlja generalno po prilično visokim stopama, ali je ovaj proces vezan takođe za rizike od inflacije”, rekao je on.

Tags
Back to top button