Pokrenuta platforma za transfer tehnologije vredna 40 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Pokrenuta platforma za transfer tehnologije vredna 40 miliona evra

Evropski investicioni fond (EIF), deo Grupe Evropske investicione banke, saopštio je da je udružio snage sa slovenskom državnom izvoznom i razvojnom bankom, SID bankom, i Hrvatskom državnom razvojnom bankom HBOR kako bi pokrenuo plaformu za Centralnoistočni evropski transfer tehnologije (CEETT) platforma, novu regionalni platformi vrednu najmanje 40 miliona evra za ulaganje u transfer tehnologije.

“CEETT će ulagati u fondove rizičnog kapitala i finansirati inovativne tehnološke istraživačke projekte i zaštitu intelektualnog vlasništva univerziteta i istraživačkih instituta u Sloveniji i Hrvatskoj. Takođe će finansirati komercijalizaciju naučnih dostignuća i istraživačkih projekata”, saopštio je EIF u ponedeljak.

Ovo je prva multinacionalna investiciona platforma za transfer tehnologije ikada pokrenuta u Evropskoj uniji.

EIF procenjuje da će univerziteti i istraživački instituti u Sloveniji i Hrvatskoj na koje cilja platforma generisati više od 350 patentnih prijava i 100 spin-off kompanija u sledećih pet godina. Ulaganje u inovacije i transfer tehnologije biće ključno za dugoročnu održivu zelenu ekonomiju, stvaranje radnih mesta i globalnu konkurentnost Evropske unije, naveo je EIF.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button