Neto dobit NIS-a u prvom polugodištu šest milijardi dinara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Neto dobit NIS-a u prvom polugodištu šest milijardi dinara

Neto dobit NIS grupe za prvih šest meseci ove godine iznosila je 6,08 milijardi dinara, dok je u istom periodu prošle godine gubitak bio 10,2 milijarde dinara, saopšteno je danas.

Profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije iznosio je 22,22 milijarde dinara, što je povećanje od gotovo 10 puta u poređenju sa istim periodom prošle godine kada je taj pokazatelj iznosio 2,3 milijarde dinara, navodi se u saopštenju NIS-a.

NIS je u prvom polugodištu ove godine imao rast prihoda od prodaje od 35 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, i oni su iznosili 115,7 milijardi dinara.

Obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznosile su 95,4 milijarde dinara, što je povećanje od 14 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2020. godine.

U NIS-ovoj Rafineriji nafte Pančevo u prvih šest meseci 2021. godine prerađeno je 1,7 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, što je pet odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupan promet naftnih derivata iznosio je oko 1,8 miliona tona što je povećanje od 13 odsto.

NIS je u okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ potpisao sporazume sa 12 lokalnih samouprava u Srbiji koji imaju za cilj realizaciju ekoloških projekata u koje će kompanija uložiti 107,5 miliona dinara.

Gneralni direktor NIS-a Кiril Tjurdenjev je rekao da ta komapnija uporedo sa stalnim povećanjem efikasnosti poslovanja sprovodi i veliki investiocioni program i da je za šest meseci ove godine uloženo 8,6 milijardi dinara.

„Nastavićemo da radimo na daljem unapređenju poslovnih rezultata, uz realizaciju strateških razvojnih projekata. Na taj način učvršćujemo temelje za dalji razvoj kompanije i ostajemo siguran izvor prihoda za akcionare i naše zaposlene, kao i pouzdan partner zajednici u kojoj poslujemo“, kazao je on.

Tags
Back to top button