Neto profit “Tesle” prvi put premašio milijardu dolara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Neto profit “Tesle” prvi put premašio milijardu dolara

Kompanija “Tesla” je objavila na Njujorškoj berzi da je u drugom kvartalu 2021. prvi put ostvarila neto dobit iznad jedne milijarde dolara, što je deset puta više nego u istom periodu pre godinu dana.

Akcije proizvođača električnih automobila su, nakon objave rezultata poslovanja, porasle za oko 2,0 procenta, posle oficijelnog radnog vremena Wall Streeta, prenosi CNBC.

Kompanija je prijavila 1,14 milijardi dolara neto dobiti za drugo tromesečje, naspram 104 miliona dolara zabeleženih u uporednom lanjskom periodu.

Zarada iznosi 1,45 dolara po akciji, što je znatno iznad prognoza analitičara koji su u anketi Refinitiva predviđali 98 centi po akciji.

U izveštajnom periodu, prihod “Tesle” je iznosio 11,96 milijardi dolara, dok su tržišni akteri predviđali 11,30 milijardi.

Ukupan prihod automobilskog sektora iznosio je 10,21 milijardi dolara, a bruto marža od automobila dostigla je 28,4 procenta, što je više nego u bilo kojem od poslednja četiri kvartala.

“Tesla” je već ranije izvestila da je ukupno proizveo 206.421 električnih vozila i isporučio 201.250 jedinica tokom kvartala završenog 30. juna 2021.

Kompanija je takođe saopštila da je zabeležila 801 milion dolara prihoda u svom energetskom biznisu, koji obuhvata solarne fotonaponske sisteme i sisteme za skladištenje energije, što je porast za više od 60 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Mada “Tesla” ne otkriva koliko jedinica za skladištenje energije prodaje kvartalno, glavni izvršni direktor Elon Musk je nedavno rekao da će, u najboljem slučaju, kompanija moći da proizvede samo 30.000 do 35.000 komada tokom tekućeg tromesečja, pripisujući krivicu za to nestašici čipova.

Prema izveštaju o poslovanju, u minulom kvartalu “Tesla” je zabeležio i 951 milion dolara od pružanja usluga (prodavnice, servisni centri, itd) i drugih prihoda.

Tags
Back to top button