EU: Region “trese” inflacija – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EU: Region “trese” inflacija

U regionu zapadnog Balkana je proteklih meseci nakon više godina deflacije došlo do naglog povećanja cena, navedeno je u novom kvartalnom izvešaju o stanju ekonomija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU Evropske komisije.

U Evropskoj centralnoj banci ističu da su u evrozoni glavni faktori za povećanje inflacije početkom ove godine problemi u snabdevanju i smanena proizvodnja zbog kovida, koja je sada izazvala manjak robe, a problem predstavlja i smanjena proizvodnja čipova, što se odražava na cene automobila, elektronike i druge robe u kojoj se koristi informaciona tehnologija.

Američka i Evropska centralna banka predviđaju da će inflacija sigurno nastaviti barem do kraja godine, a da će onda cene početi da se stabilizuju. U Američkoj centralnoj banci, pak, upozoravaju i da neke cene koje sada rastu su padale u vreme korone, pa se može činiti da je inflacija mnogo veća nego što su cene realno porasle.

U Nemačkoj ističu da je za deo inflacije odgovoran i rast cena fosilnih goriva zbog plaćanja CO2 emisija, a i oni predviđaju da će cene u toj zemlji rasti barem do kraja godine.

U izveštaju Evropske komisije su navedene i neke pozitivne vesti, koje se odnose na jačanje izvoza, uopšteno potrošnje i industrijske proizvodnje, što se tumači znakom da počinje oporavak posle pandemije.

“Podaci potvrđuju da je oporavak u prvih pet meseci ove godine podržan industrijom i proizvodnjom električne energije. U maju je industrijski rast iznosio 15,2 odsto u odnosu na isti period lani, a baziran je na snažnom rastu proizvodnje kapitalnih dobara i široke potrošnje”, naglasili su oni.

(Nezavisne novine)

Tags
Back to top button