Digitalni juan predstavlja izazov za dolar – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Digitalni juan predstavlja izazov za dolar

Kina pobeđuje Sjedinjene Amerićke Države kada je reč o inovacijama u digitalnom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.

Gotovo 80 zemalja, uključujući Kinu i SAD, su u procesu razvoja digitalne valute centralne banke. To je oblik novca koji je regulisan, ali postoji u potpunosti na mreži. Kina je već lansirala svoj digitalni juan za više od milion kineskih građana, dok su SAD još uvek uglavnom fokusirane na istraživanje mogućnosti sopstvene e-valute.

Dve grupacije zadužene za ovo istraživanje u SAD, Inicijativa za digitalnu valutu pri Univerzitetu MIT i Federalna banka rezervi iz Bostona, raščlanjuju kako bi digitalna valuta mogla da izgleda za Amerikance. Privatnost je glavna briga, pa istraživači i analitičari posmatraju kinesko uvođenje digitalnog juana s velikom pažnjom.

„Mislim da će, ako postoji digitalni dolar, privatnost biti vrlo, vrlo važan deo njega. Sjedinjene Američke Države se veoma razlikuju od Kine“, rekla je Nea Narula (Neha Narula), direktorka Inicijative za digitalnu valutu u MIT Media Labu.

Druga briga vezana je za pristup. Prema istraživačkom centru Pew, sedam odsto Amerikanaca kaže da ne koristi internet. Za afroamerikance taj postotak raste na devet procenata, a za Amerikance starije od 65 godina na čitavih 25 odsto. Amerikanci s invaliditetom imaju otprilike tri puta veću verovatnoću od onih bez invaliditeta da kažu da nikad ne idu na svetsku mrežu. To je tek deo onoga što MIT istražuje, prenosi Seebiz.

„Većina istraživanja pretpostavlja da će digitalna valuta koegzistirati s fizičkom gotovinom i da će korisnici i dalje moći da koriste fizičku gotovinu ako to žele“, rekla je Narula.

Ideja američke nacionalne digitalne valute delimično je usmerena na to da osigura da dolar ostane monetarni lider u svetskoj ekonomiji.

“Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da se oslanjaju na svoje trenutno vođstvo u ovoj oblasti. Trebalo bi pogurati i razviti jasnu strategiju kako ostati vrlo jak i iskoristiti snagu dolara“, ističe profesor finansija na Poslovnom fakultetu Univerziteta Stenford, Darel Dafi (Darrell Duffie).

S druge strane, u SAD ima analitičara koji doživljavaju digitalni juan kao podmukao kineski potez. „Digitalni juan predstavlja najveću pretnju s kojom se Zapad suočio u poslednjih 30, 40 godina. Omogućava Kini da uvuče svoje kandže u sve na Zapadu, kao i izvoz svog digitalnog autoritarizma”, oštar je Kajl Bas (Kyle Bass) iz fonda Hayman Capital Management.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button