Internet prevare i krađe podataka – mračna strana letnjih onlajn sniženja – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Internet prevare i krađe podataka – mračna strana letnjih onlajn sniženja

Već godinama unazad sa porastom letnjih temperatura cene počinju da padaju. Brojna sniženja koja su nas velikim popustima mamila da uđemo u radnje odavno su se odomaćila i u onlajn svetu. Tome je uveliko doprinela i pandemija, koja je kod mnogih potrošača mogućnost kupovine iz fotelje pretvorila u svakodnevnu naviku. Prednosti kupovine od kuće su brojne – hladne glave možemo da razmislimo šta kupujemo i da uporedimo cene, lako pretražujemo ponudu i izbegavamo gužve. Istina je da artikle ne možemo da opipamo i probamo, pa moramo da verujemo proizvodima na fotografijama, ali ima nekih čari i u iščekivanju da pošiljka stigne.

Ne tako dobra strana online ponude, dostupne na nekoliko klikova, su sve prisutnije i sofisticiranije onlajn prevare. Prolećno-letnji popusti i akcije i opasan virus zbog koga smo svi zabrinuti kod mnogih potrošača dovode do smanjenog opreza prilikom onlajn kupovine, što prevaranti itekako umeju da iskoriste, a nažalost, sve su veštiji u tome, pa je i prevare sve teže primetiti. Zato je korisno imati na umu osnovna pravila za kupovinu preko interneta, kako biste bili sigurni da je vaš novac uplaćen proverenom dobavljaču, a lični podaci koje ste ostavili zaštićeni od potencijalnih zloupotreba.

Deset saveta za bezbednu kupovinu preko interneta

Vodite računa gde i kome ostavljate lične i poverljive podatke. Zadržite dozu sumnje prema primamljivim ponudama, jer ako izgledaju previše dobro da bile istinite, verovatno i jeste tako. Ne otvarajte linkove i dodatke iz mejla ako niste sve prethodno proverili i sigurni da je poruka ispravna.

Proverite da adresa veb-stranice na kojoj želite da izvršite plaćanje počinje sa „https”. Obratite pažnju na simbol katanca pored – ukoliko je označen crvenom bojom, ili ukoliko pretraživač izbaci upozorenje da sertifikat nije validan, ne unosite podatke.

Uvek kupujte preko zvaničnog sajta prodavnice. Ne ostavljajte svoje podatke na internet lokacijama do kojih ste došli preko linka. Ovo mogu biti lažne stranice koje veoma podsećaju na prave.

Ukoliko niste sigurni u ispravnost sajta, ne ostavljajte čak ni broj telefona kao kontakt za dostavu. I ovaj podatak može biti zloupotrebljen, da prevaranti na njega pošalju kod za verifikaciju online plaćanja, koji izgleda kao da ga je poslala banka.

Upotrebljavajte za plaćanje karticama sajtove koji imaju zagarantovani nivo zaštite i opciju aktiviranja usluge MasterCard 3D Secure ili Verified by Visa, koje omogućavaju bezbedna internet plaćanja. Druga sigurna opcija je da platite pouzećem.

Nikada ne unosite PIN kod prilikom kupovine putem interneta. Takođe, ne šaljite fotokopiju kartice (ili drugog dokumenta) mejlom, u inboks stranice na društvenim mrežama ili slično. Banke vam nikada neće tražiti da mejlom ili porukom promenite svoje podatke, potvrdite lozinku ili slično.

Preporučuje se izbegavanje kupovine sa javno dostupnih bežičnih mreža i deljenih računara, jer ne znate da li su zaraženi nekim virusom koji može da preuzme vaše podatke.

Internet prodavnicu uvek proverite ako niste prethodno kupovali (npr. koristeći Google preporuke ili sajt Trust Pilot). Obratite pažnju na sve poruke koje se pojave i budite sumnjičavi prema svim nepravilnostima.

Ne verujte porukama o iznenadnom nasledstvu, lutriji i slično, čak ni uz šarenu dokumentaciju o nasledstvu ili nagradni ček. Prevarom pokušavaju da vam izvuku novac za navodne takse i troškove izmišljene banke.

Izbegavajte da deci dajete karticu za njihova onlajn plaćanja. Možete im obezbediti zasebnu karticu sa drugim računom gde su sredstva izdvojena za njihove igrice i kupovine. Prethodno objasnite detaljno sva ovde data upozorenja.

Za dodatne korisne savete iz oblasti bezbedne online kupovine, kao i na druge finansijske teme, postite platformu ErsteZnali.rs. Platforma je deo besplatnog, nekomercijalnog programa finansijske edukacije građana koji već više od dve godine sprovodi Erste Banka. Program je pokrenut sa ciljem da najšira zajednica, od naših najmlađih sugrađana do odraslih, bolje razume upravljanje svojim finansijama.

Tags
Back to top button