Pariski klub otpisuje Sudanu 14 milijardi dolara duga – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Pariski klub otpisuje Sudanu 14 milijardi dolara duga

Kreditori Pariskog kluba pristali su na otpis 14 milijardi dolara duga Sudanu.

Takođe su se odlučili na estrukturiranje ostatka dugovanja u iznosu od preko 23 milijarde dolara, izjavio je danas predsednik Pariskog kluba Emanuel Mulan.

Informišući novinare o ovom dogovoru koji je posgtignut u četvrtak, Mulan je pozvao ostale sudanske privatne i javne poverioce da rasterete tu zemlju duga pod istim uslovima, prenosi Rojters.

Sudan je stekao pravo na ovakvu pomoć nakon što je Međunarodni monetarni fond odlučio prošlog meseca da tu zemlju uvrsti u inicijativu visoko zaduženih siromašnih država (HIPC), koja se zasniva na posvećenosti makroekonomskim reformama.

Prema sporazumu Pariskog kluba otpisuje se 14,1 milijardi dolara duga, a reprogramira 9,4 milijarde, uz grejs periode koji su dovoljno dugi da Sudan ne mora da izvršava plaćanja pre 2024, rekao je Mulan.

“Ova značajna akcija demonstrira podršku međunarodne zajednice demokratskoj tranziciji Sudana i pomoći će Sudanu da se ponovo poveže s međunarodnom finansijskom zajednicom, da reaizuje svoje reformske politike i da se bori protiv siromaštva“, dodao je on.

Iznos od 23,5 milijardi dolara preostalog sudanskog duga prema Pariskom klubu – koji se većim delom sastoji od neizvršenih dospelih obaveza i zateznih kamata po neizmirenim dugovanjima – čini veliki deo ukupnog sudanskog duga teškog preko 56 milijardi dolara prema stranim poveriocima.

“Tražićemo slična ili bolja rešenja sa zemljama poveriocima izvan Pariskog kluba. Ovo je uspešan početak”, napisao je sudanski ministar finansija Gebreil Ibrahim na Tviteru.

B92

Tags
Back to top button