Italija zabranila rad Binanceu – platformi za trgovanje kriptovalutama – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Italija zabranila rad Binanceu – platformi za trgovanje kriptovalutama

Jedna od najvećih svetskih platformi za trgovanje kriptovalutama, Binance, neće više moći da posluje u Italiji, saopštio je italijanski regulator, pridruživši se tako zemljama širom sveta koje su osporavale rad popularne platforme.

Kompanije u sastavu Binance grupe nisu ovlašćene da pružaju investicione usluge i aktivnosti u Italiji, uprkos tome što se na njenoj internet stranici nude informacije i na italijanskom jeziku, zato se korisnici pozivaju da budu maksimalno oprezni, saopštio je italijanski regulator Consob, prenosi Reuters.

Binance jedna je od najvećih kripto berzi na svetu, ona nudi široku paletu usluga korisnicima i omogućava investitorima da online kupuju i trguju kriptovalutama. Samo kanal te platforme na italijanskom jeziku na servisu za razmenu poruka Telegram broji više od 25.500 članova.

Portparol kompanije nije odmah odgovorio na zahtev da komentariše istup italijanskog regulatora, navodi Reuters, podsećajući da su iz Binance ranije poručili da sarađuju sa regulatorima i da ozbiljno shvataju svoje obaveze poštovanja propisa.

U pismu advokatima Binance, u koje je Reuters imao uvid, Consob navodi da prema italijanskom zakonodavstvu, pružanje investicionih usluga i aktivnosti bez propisanog odobrenja predstavlja nedozvoljenu aktivnost koja je krivično kažnjiva.

Sa nadzorom sektora kripto valuta, koji raste širom sveta usled zabrinutosti zbog zaštite potrošača i upotrebe digitalnih kovanica za pranje novca i druge kriminalne aktivnosti, vlasti više zemalja su poslednjih meseci „postavile rampu“ za Binance.

Britanski finansijski regulator zabranio je Binance aktivnosti u junu. Regulatori na Tajlandu, u Japanu, Nemačkoj i SAD takođe su poslednjih meseci osporavali aktivnosti Binance.

BaFin, nemački regulator, saopštio je u aprilu da Binance rizikuje da bude kažnjen zbog nuđenja takozvanih „berzanskih žetona“ bez objavljivanja prospekta za investitore.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button