U dve trećine preduzeća ne postoji budžet za istraživanje i razvoj – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

U dve trećine preduzeća ne postoji budžet za istraživanje i razvoj

Ubedljivo najviše istraživača, čak 72 odsto, nalazi se u visokom obrazovanju i državnim institutima (njih 26 odsto). Istovremeno svega 3,3 odsto inovativnih preduzeća je razvilo inovaciju u saradnji sa univerzitetima i naučnim institucijama.

Ovakav nesklad je jedan od glavnih problema u transformaciji u inovativnu ekonomiju, ocenjeno je na predstavljanju Startech programa podrške inovacijama i digitalnoj transformaciji NALED-a, kao i predstavljanju stavova građana i privrede o inovacijama.

Prema rečima Dušana Vasiljevića, direktora za preduzetništvo i inovacije NALED-a, projekat koji finansira Phillip Morriss sa pet miliona dolara trajaće tri godine. Ove godine u martu je raspisan konkurs za podelu milion dolara koji je trajao do 4. juna i na koji se javilo čak 230 preduzeća, uglavnom malih i srednjih i startapa. U septembru će biti izabrani projekti koji će dobiti pomoć, a u naredne dve godine biće održana još dva konkursa na kojima će biti dodeljeno po oko milion dolara, uz mentorstvo i vaučere za nabavku konsultatnskih usluga. Pomoć za firme se kreće od 15.000 do 100.000 dolara.

Srbija se nalazi daleko ispod proseka EU od 2,19 odsto BDP-a po ulaganju u istraživanje i razvoj sa svega 0,89 odsto BDP-a u 2019. godini. Pri tome ulaganje privatnog sektora u IR je jako nisko, svega 0,36 odsto BDP.

Ipak kako navode u NALED-u, vidi se određen pomak pošto je iz budžeta povećana suma za ove namene sa 100 miliona 2017. na 972 miliona dinara 2020. godine, uz razne poreske olakšice koje prate investicije u inovacije. Kada se radi o inovacijama, zanimljivo je da u dve trećine preduzeća ne postoji budžet za istraživanje i razvoj i to se pre svega odnosi na mikro i male firme. Najveći deo preduzeća koja nisu ulagala u inovacije tvrdi da im takve investicije nisu potrebne. Kada se neko ipak odluči da unapredi ili proizvod ili proces proizvodnje, dolazi do problema finansija.

Oko 90 odsto firmi finansira uvođenje inovacija svojim sredstvima ili pozajmicama od rodbine i prijatelja. Nešto manje od osam odsto za to koristi bankarske kredite. Takođe, deluje da vlada potpuna neinformisanost o državnim programima podrške pa oko 80 odsto preduzeća nije uopšte apliciralo za ove programe.

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button