NBS o nacionalnoj digitalnoj valuti: Odmeravamo koristi od izdavanja tokena – Bankar.rs
ANALIZEBANKEKRIPTOVALUTENBSSVE VESTI

NBS o nacionalnoj digitalnoj valuti: Odmeravamo koristi od izdavanja tokena

Najveću korist Zakona o digitalnoj imovini, koji je nedavno stupio na snagu, Narodna banka Srbije vidi u omogućavanju izdavanja investicionih tokena. Ovako NBS odgovara na pitanja eKapije koja smo Centralnoj banci poslali tragom informacije da Srbija već neko vreme radi na izradi nacionalne digitalne valute.

Portal eKapija interesovalo je i kolika će biti njena vrednost, kakve su karakteristike i digitalno rešenje budućeg “digitalnog dinara” i kada se može očekivati njegovo puštanje u opšticaj.

“Narodna banka Srbije pažljivo prati i razvoj u oblasti digitalnih valuta centralnih banaka na globalnom nivou i učestvuje u brojnim međunarodnim forumima i radnim grupama, uključujući Radnu grupu BIS (Banka za međunarodna poravnanja) Innovation Hub-a, u kojoj učestvuju predstavnici preko 50 svetskih centralnih banaka”, navodi se u odgovoru NBS.

Dodaju da su projekti koji se odnose na uvođenje digitalnih valuta centralnih banaka na globalnom nivou još u fazama razmatranja, praćenja i razmene iskustava.

“U tom pogledu NBS ide u korak sa drugim centralnim bankama, iako je broj centralnih banaka koji su uvele digitalnu valutu na jako niskom nivou, te se i dalje odmeravaju benefiti takvog rešenja. Narodna banka Srbije će, kao i do sada, redovno i blagovremeno informisati javnost o svojim aktivnostima u ovoj sferi”, poručuju iz Centralne banke.

Ističu da će investicioni tokeni pozitivno doprineti finansiranju otpočinjanja poslovanja u našoj zemlji, jer su, navode, u toj fazi tradicionalni izvori finansiranja obično nepristupačniji.

“Investicioni tokeni u praksi su zasnovani na realnim projektima, a ne na instrumentima koji su se, kada je reč o virtuelnim valutama, uglavnom koristili u spekulativne svrhe. Zakon o digitalnoj imovini nema za cilj promovisanje ulaganja u virtuelne valute, već isključivo uređenje oblasti koja je znatno šira od virtuelnih valuta i koja do sada nije bila pravno uređena, a sve to radi uspostavljanja pravne predvidljivosti i sigurnosti i radi sprečavanja zloupotreba”, kaže se u odgovoru NBS za portal eKapija.

Iz Centralne banke poručuju da je digitalizacija već odavno prisutna u punoj meri na našem tržištu, kao i da će sve buduće aktivnosti NBS biti usmerene ka daljoj upotrebi savremenih tehnologija u oblasti finansija, u skladu s potrebama tržišta i u interesu građana i privrede.

Tags
Back to top button