Latinoamerička država od septembra uvodi kriptovalutu kao legalno sredstvo plaćanja – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Latinoamerička država od septembra uvodi kriptovalutu kao legalno sredstvo plaćanja

El Salvador je prva država na svetu koja je bitkoin učinila svojom zvaničnom valutom.

Da li je to dobro za siromašnije ljude ili put do cvetanja crnog tržišta kao u Panami?

To je odvažni eksperiment koji izaziva senzaciju širom sveta: Od septembra će kriptovaluta bitkoin postati legalno sredstvo plaćanja u El Salvadoru. Početkom juna, parlament koji kontroliše predsednik Najib Bukele usvojio je odgovarajući zakon po ubrzanom procesu. Zašto je donesena ova odluka – ne zna se.

“Zemlja koja je zarobljena u ludom monetarnom sistemu (dolarizacija) ide ka još luđem sistemu. Teško je pronaći razlog kako bi se ovo moglo dobro završiti”, rekao je u jednom tvitu zaprepašćeni ekonomista sa Harvarda Dani Rodrik.

“Primetno je da se Bukele uglavnom obraćao investitorima u svojim izjavama i da nije objasnio mnogo o zakonu u svojoj zemlji”, rekao je politikolog i stručnjak za Centralnu Ameriku Kristijan Ambrosius sa Slobodnog univerziteta u Berlinu, prenosi B92.

Za legalizaciju bitkoina se stalno navode dve prednosti: siromašnim ljudima, od kojih mnogi nemaju bankovni račun, pružio bi bolji pristup sistemima plaćanja, a otpadaju visoke naknade kada građani koji žive u inostranstvu novac šalju kući. Ambrosius smatra da su oba argumenta naduvana.

“Svako ko želi da obavi transfer bitkoinom može to i sada. Nije potrebno odobrenje države”, kaže on.

Pored toga, mnogi migranti bi verovatno prvo morali da zamene svoj novac za bitkoin, a to bi izazvalo transakcione troškove.

Dozvola ili obaveza korišćenja bitkoina nije isto što i finansijska inkluzija, naglašava Ambrosius.

Finansijska inkluzija, pristup finansijskim uslugama znači: pouzdane mogućnosti štednje, pristup kreditima pod razumnim uslovima, pristup osiguranju ili drugim finansijskim proizvodima.

Zbog velikih kolebanja vrednosti, upotreba bitkoina je na kraju igra na sreću. “A siromašni ljudi su u nepovoljnijem položaju jer nemaju iste mogućnosti da ulažu na više načina. Cinično je to prodavati kao finansijsku inkluziju.”

Dakle, postavlja se pitanje: Šta predsednik Bukele očekuje od uvođenja bitkoina? Ambrosius kaže da ne zna nijednog ozbiljnog ekonomistu koji misli da je plan Salvadora dobra ideja. “S jedne strane zbog ekstremne nestabilnosti bitkoina; s druge strane, zemlja je već dolarizovana.”

Američki dolar je zvanična valuta u Salvadoru od početka 2001. Njegovo tadašnje uvođenje – slično kao i danas u bitkoinu – opisano je kao put ka prosperitetu. Dvadeset godina kasnije, El Salvador je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu.

“Dakle, zemlja već koristi stranu valutu. Dodavanje druge valute ovome, nad kojom niko nema kontrolu, ali koja je mnogo nestabilnija, nije naročito razumljiv razlog s obzirom na stabilnost monetarne politike”, kaže Ambrosius. Pretpostavlja da Bukele svoju zemlju želi da učini privlačnom za investitore u bitkoin.

Ovaj stručnjak sumnja da Bukele želi da stvori nešto slično u El Salvadoru oko kriptovaluta, jer su one “raj za sve vrste finansijskih aktivnosti na crnom tržištu i pranje novca”.

“Transakcije u bitkoinima takođe su način “izbegavanja kontrole nad sopstvenim finansijskim transakcijama”, kaže Ambrosius, pozivajući se na antidemokratske i autoritarne tendencije Bukelea.

Početkom juna vlada je odlučila da prekine saradnju sa istražiteljima korupcije Međunarodne komisije protiv nekažnjivosti u El Salvadoru (CICIES). A pre nekoliko dana američka vlada objavila je takozvanu “listu anđela”, odnosno listu centralnoameričkih zvaničnika koje je Vašington optužio za korupciju, ometanje pravde ili slabljenje demokratije. Na njoj su: šef kabineta Bukelea, njegov ministar rada i drugi predstavnici vlade.

Pitanje transparentnosti je možda najveći problem, kaže Ambrosius. Sve se dešava iza zatvorenih vrata i na odluku jednog čoveka koji je već preokrenuo politički sistem zemlje tokom prve dve godine na vlasti. Čak je i Svetska banka skeptična. Odbila je tehničku podršku koju je vlada zatražila za sprovođenje zakona bitkoin zbog nedostatka transparentnosti i zabrinutosti za životnu sredinu.

“Generalno, nije jasno i da li će El Salvador biti tehnički sposoban za to. Nedavno je Bukele izjavio da upotreba bitkoina neće biti obavezna. Niko neće morati da prihvati bitkoine ako to ne želi”, rekao je predsednik.

“Mnogo je još nejasno, kaže Ambrosius i skeptično gleda u budućnost. Legalizacija bitkoina ima dalekosežne posledice i radikalno će promeniti zemlju – na relativno neodređen način. To je veliki eksperiment u kojem su Salvadoranci zamorčići i niko ne zna tačno šta će na kraju iz toga proizaći”, dodao je.

Tags
Back to top button