Triglav najveća osiguravajuća kuća u jugoistočnoj Evropi, Dunav osiguranje na 9. mestu – Bankar.rs
OSIGURANJESVE VESTI

Triglav najveća osiguravajuća kuća u jugoistočnoj Evropi, Dunav osiguranje na 9. mestu

Osiguravajuće društvo “Triglav” najveća je osiguravajuća kuća u regiji jugoistočne Evrope, pokazuje istraživanje SEE TOP 100 portala Seenews.

Među deset najvećih osiguravatelja, čak četiri su slovenska, i po jedno osiguravajuće društvo iz Srbije i Hrvatske.

Triglav, Sava i hrvatsko Croatia osiguranje zadržali su vodeće tri pozicije, koje su držali i 2017. godine.

Oni su na listi ispred rumunskog City Insurance SA koje je na četvrtom mestu i još jednog slovenskog društva, Vzajemna Zdravstvena Zavarovalnica d.v.z., koje je na petom mestu liste.

Triglav je ubedljivo najveći osiguravatelj sa bruto premijom u prošloj godini od 660,2 miliona evra, a Sava osiguranje sa 392,3 miliona evra, i Croatia osiguranje d.d. sa 376,5 miliona evra značajno zaostaju.

Na devetom mestu uvrstilo se Dunav osiguranje, koje je u odnosu na 2017. godinu poboljšalo plasman za jedno mesto. Njegova premija iznosila je u 2018. godini 233,9 miliona evra.

Najbolje rangirano osiguravajuće društvo iz Bosne i Hercegovine je Adriatic osiguranje d.d. Sarajevo, zahvaljujući rastu premije od 31.75% na 33,7 miliona evra. Adriatic osiguranje je stvarilo značajan napredak na lestvici pa se sa 65. probilo na 51. mesto.

Minimalan prag za ulazak na listu bio je 12,5 miliiona evra, a nisu ga uspela preći osiguranja sa Kosova i Moldavije.

Prvih 100 osiguravatelja zemalja jugoistočne Europe pohvalilo se sa kombinovanom bruto zaračunatom premijom od 8,1 milijardi evra u 2018. godini, premašivši prethodni maksimum od 7,5 milijardi evra koje su članice postavile u prošlogodišnjem izdanju rang-liste.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button