Bečki institut prognozira rast privreda istočne Evrope, posebno Zapadnog Balkana i Srbije – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Bečki institut prognozira rast privreda istočne Evrope, posebno Zapadnog Balkana i Srbije

Zapadni Balkan će u 2021. sa prosečnih 5,1 odsto imati najveći privredni rast među zemljama Istočne, Centralne i Jugoistočne Evrope, a Srbija bi sa rastom od šest odsto sredinom ove godine mogla da dostigne nivo BDP-a od pre krize, saopštio je danas Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WiiW).

WiiW je u letnjoj ekonomskoj prognozi objavljenoj 7. jula ocenio da će u 23 zemlje Istočne, Centralne i Jugoistočne Evrope u 2021. godini privredni rast iznositi 4,2 odsto, pri čemu će rast na Zapadnom Balkanu biti iznad tog proseka.

Bečki ekonomski institut je naveo da prosečnih 4,2 odsto predstavljaju korekciju naviše za 0,4 odsto u odnosu na aprilsku prognozu, preneo je portal Euraktiv Srbija.

Razlozi su, između ostalih, snažan rast u SAD (1,6 odsto) i u Kini (18,3 odsto) u prvom kvartalu ove godine, kao i značajno nabolje revidirana prognoza rasta za evrozonu (4,4 odsto) i za Evropsku uniju (4,5 odsto).

Motor privrednog rasta u Istočnoj Evropi u prvom redu je lična potrošnja koja bi sa gašenjem pandemije trebalo da raste.

Tome će, prema analizi WiiW, doprineti relativno visoka stopa štednje tokom pandemijske 2020. godine doprineće i bankarski krediti, a podsticaj daju i investicije pošto mnogi preduzetnici ponovo pokreću projekte koje su morali da zamrznu.

Dodatnu dinamiku u nacionalne ekonomije uneće i strane direktne investicije koje su u prvom kvartalu ove godine iznosile prosečnih 6,5 odsto BDP.

Bečki institut u drugoj polovini godine očekuje porast zaposlenosti i pad nezaposlenosti u analiziranom regionu, ali to prvenstveno zavisi od toga da li će nacionalne vlade ostati pri liberalnoj fiskalnoj politici.

Inflacija će, smatra WiiW, biti nešto viša od očekivane, u prvom redu zbog globalnog rasta cena energenata i hrane. Prosečna inflacija u 23 zemlje šireg regiona iznosila je u maju 4,5 odsto, što je čini najvišom od 2015. godine.

Ekonomista WiiW i glavni autor prognoze, Branimir Jovanović, ocenio je, međutim, da je taj porast inflacije “uglavnom prolazna pojava”.

Ipak, takav rast inflacije mogao bi, kako se navodi u prognozi, da primora centralne banke da podignu referentnu kamatnu stopu, što je tokom 2021. godine već i uradilo šest centralnih banaka u regionu, a verovatno će im se pridružiti i druge.

Autori prognoze veruju da će takvo “simbolično” povećanje ipak imati samo marginalan uticaj na privrednu i kreditnu aktivnost u zemljama regiona.

Pozitivan doprinos privrednom rastu autori prognoze očekuju i od oporavka turizma, što će posebno pogodovati Hrvatskoj i Albaniji, ali ocenjuju da turizam ove godine neće dostići nivo od pre krize.

Stručnjaci Bečkog ekonomskog instituta upozoravaju da najveću opasnost za ekonomski oporavak Istočne Evrope predstavlja eventualni nov talas pandemije, ali ocenjuju da bi i to samo dovelo do usporavanja rasta, a ne i do nove recesije, pošto su se privrede regiona u velikoj meri prilagodile.

Druga faktor rizika je, kako se ukazuje, preuranjena konsolidacija nacionalnih budžeta, pošto bi eventualno smanjivanje javne potrošnje moglo da zaustavi privredni oporavak.

Tags
Back to top button