Za razvoj inovacija srpskih preduzeća bespovratno 20 miliona evra: Evo do kada su prijave – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Za razvoj inovacija srpskih preduzeća bespovratno 20 miliona evra: Evo do kada su prijave

Fond za inovacionu delanost ima važne vesti.

Naime, ovaj fond će u narednom periodu za razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom i velikim potencijalom za komercijalizaciju opredeliti 20 miliona evra

Kako je saopšteno iz Fonda, od danas, inovativna preduzeća mogu da se prijave za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovacija kroz Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke privrede.

Prvi javni poziv, vredan devet miliona evra, otvoren je do 15. septembra 2021. godine, a prijave projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije, kao i industrijskog sektora se podnose putem portala Fonda.

Naredni javni poziv za programe finansiranja očekuje se krajem novembra 2021. godine.

Kada je reč o programu ranog razvoja, namenjen je mladim preduzećima i neformalnim timovima koji razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu.

Pojedinačno po projektu dodeljuje se do 80.000 evra.

Finansiranjem koje Fond dodeljuje pokriva se maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta, čije trajanje je do 12 meseci.

U slučaju da projekat predložen od strane tima bude odobren za finansiranje, taj tim će biti u obavezi da registruje preduzeće.

Kada je reč o programu sufinansiranja inovacija dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 evra po projektu, a korisnici su mikro, mala ili srednja preduzeća sa većinskim privatnim vlasništvom registrovana u Srbiji.

Podrška omogućava preduzećima razvoj novih proizvoda, usluga i tehnologija sa visokom dodatom vrednošću i podsticanje komercijalizacije istraživanja i razvoja postojećih inovativnih preduzeća, kao i uspostavljanje saradnje/partnerstava sa međunarodnim kompanijama/organizacijama.

Finansiranjem koje Fond dodeljuje pokriva se maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60 odsto za srednja preduzeća.

Treći program je program saradnje nauke i privrede, namenjen je konzorcijumima koji su sačinjeni od najmanje jednog privatnog mikro, malog ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji i jedne javne naučno-istraživačke organizacije u većinskom državnom vlasništvu, akreditovane u Srbiji.

Finansijska podrška do 300.000 evra po projektu omogućava konzorcijumima da realizuju zajedničke projekte kako bi stvorili proizvode, usluge, tehnologije i tehnološke procese visoke vrednosti kroz primenjeno istraživanje i razvoj.

Finansiranje koje Fond obezbeđuje pokriva se maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60 odsto za srednja preduzeća.

Kako je saopšteno iz Fonda, pokretanjem novog Projekta “Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP”, Vlada Srbije i Evropska unija obezbedile su dodatna sredstva za nastavak realizacije programa finansiranja Fonda za inovacionu delatnost iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2018. godinu (IPA 2018).

Zahvaljujući sredstvima iz nacionalnog budžeta obezbeđenim kroz Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, programi su postali stalni oslonac podrške srpskoj privredi zasnovanoj na znanju, kao i naučno-istraživačkom sektoru. Evropska unija je za programe finansiranja inovacija do sada izdvojila 30,8 miliona evra iz Pretpristupnih fondova.

Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 20 miliona evra, od čega 15 miliona evra iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2018. godinu (IPA 2018) i pet miliona evra iz budžeta Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tags
Back to top button