Kompanije u Srbiji će ove godine isplatiti neznatno veću dividendu nego 2021. godine – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Kompanije u Srbiji će ove godine isplatiti neznatno veću dividendu nego 2021. godine

Kompanije u Srbiji, čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi i Telekom, isplatiće ove godine dividende u bruto iznosu od 12,7 milijardi dinara što je neznatno više u odnosu na 2020. godinu, saopštila je brokerska kuća Momentum.

Najveći doprinos isplati doprinele su, kako se navodi, pre svega firme pod kontrolom države dok su negativni efekti pandemije uticali na veliki pad dividende Naftne industrije Srbije koja je podelila simbolične dividende.

“Iako prezadužen Telekom Srbja je posle isplate međudividende krajem prošle godine, ove godine odobrio i redovnu isplatu dividende i podelio 50 odsto veći iznos od prošlogodišnje dobiti”, naveo je Momentum.

“Dunav osiguranje” koje je pod državnom kontrolom podelio je akcionarima skoro celokupnu prošlogodišnju dobit, a akcionari Komercijalne banke koju je država prodala ostali su bez dividende.

Odličnu dividendu, kako se navodi ove godine dobili su akcionri Jedinstva iz Sevojna kao i vlasnici prioritetnih akcija Filipa Morisa. Po prvi put od kada je kotiran na Beogradskoj berzi Metalac iz Gornjeg Milanovca je smanjio dividendu.

Energoprojekat je, uprkos solidnoj profitabilnosti, ostavio akcionare bez dividende, a akcionari aerodroma “Nikola Tesla” zbog gubitaka, takođe su ostali bez dividende.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button