Nova šansa za privrednike koji godinu dana čekaju kredite za likvidnost – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Nova šansa za privrednike koji godinu dana čekaju kredite za likvidnost

Za rešavanje više od 7.000 zahteva privrednika koji su u toku prošle godine tražili kredit Fondu za razvoj za održavanje likvidnosti usled pandemije, a koji ga do danas nisu dobili, obezbeđeno je još 200 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke (EIB).

Novac za podršku privredi biće obezbeđen i iz budžeta Fonda za razvoj, a uslovi za dobijanje pozajmice biće regulisani Zakonom o utvrđivanju finansijske podrške koji je usvojila Vlada Srbije i koji čeka izglasavanje Narodne skupštine.

Razlog za donošenje je veliki broj predmeta koji nisu mogli da budu rešeni do sada, jer nije bilo dovoljno novca za ove namene. Odobreno je tek 2.099 zahteva za kredit, a ostalo je nerešeno 7.036 zahteva, piše u obrazloženju Zakona.

Pravo na dobijanje kredita na osnovu ovog zakona imaju preduzetnici, zadruge, mikro, mali i srednji privrednici i koji se bave proizvodnom, uslužnom, trgovinskom ili poljoprivrednom delatnosti, a koji su Fondu za razvoj podneli zahtev za kredit do 10. decembra 2020. godine.

Novac iz kredita može da se koristi za nabavku obrtnih sredstava i održavanje tekuće likvidnositi za izmirivanje redovnih obaveza prema poslovnim partnerima, zaposlenima i države.

Uslov je da privrednik koji konkuriše nije u teškoćama, odnosno da nad njim nije pokrenut stečajni postupak, da se nad njim ne sprovodi postupak za unapred pripremljeni plan reorganizacije, da nije u fazi finansijskog restruktuiranja ili postupka likvidacije.

Za sve kredite godišnja kamatna stopa je 1 odsto, dok je minimalni iznos kredita za privredna društva milion dinara, a za preduzetnike, zadruge i privredne subjekte registrovane u odgovarajućem registru 200 hiljada dinara.

Za preduzeća i preduzetnike koji se bave turizmom, ugostiteljstvom i putničkim saobraćajem predviđeni rok otplate kredita je pet godina, uključujući grejs period od dve godine. Maksimalni iznos za preduzetnike i mikro pravna lica je do 10 miliona dinara, za mala pravna lica do 70 miliona dinara, za srednja do 110 miliona, a najviši iznos odobrenog kredita može da bude do 80 odsto ostvarenih poslovnih prihoda u 2019. godini.

Za privrednike iz ostalih delatnost rok otplate je do dve godine, uključujući grejs period do 18 meseci, a maksimalni iznos kredita je za preduzetnike i mikro pravna lica do 10 miliona dinara, za mala prava lica do 70 miliona, za srednja do 110 miliona, a kredit može da se uzme za iznos do 80 odsto ostvarenih poslovnih prihoda iz 2019. godine.

Izvor: Nova ekonomija

Tags
Back to top button