Šta je crowdinvesting i kako funkcioniše u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Šta je crowdinvesting i kako funkcioniše u Srbiji

Istraživanja Privredne komore Srbije (PKS) pokazala su da oko 80% mikro malih i srednjih preduzeća, svoje poslovanje finansira iz sopstvenih izvora, dok približno 16% njih koristi bankarske kredite, prenosi PKS na svom sajtu. Uspešnost i brzina oporavka od posledica pandemije u sektoru MMSP direktno će zavisiti od dostupnosti različitih i povoljnih izvora finansiranja, poručuje Vidosava Džagić iz Privredne komore Srbije.

Zato je važno, smatra, da se pored bankrskih kredita razvijaju i drugi vidovi alternativnog finanisranja kao što je i kraudinvesting (crowdinvesting).

“Komora je prepoznala ključne izazove poslovanja MMSP. Pomažemo im u upoznavanju sa novim načinom finansiranja preko Ventu platforme, koja se kao novo rešenje od nedavno razvija i u Srbiji”, navodi Džagić.

Za klasičan kredit skenira se prošlost – kraudinvesting gleda u budućnost

Grupno investiranje je proces prilikom kojeg kompanije u određenom periodu prikupljaju novac od velikog broja pojedinaca koji investiraju s ciljem da na uloženi novac ostvare prinos.

U slučaju Ventu.rs platforme, investitori daju jednu vrstu zajma, koji im omogućava prinos kroz fiksnu kamatu, ali i kroz tzv. bonus koji je vezan za poslovni uspeh kompanije.

“To je metod finansiranja, najčešće malih biznisa od strane većeg broja ulagača, sa relativno malim ulogom, putem kraudinvesting platforme”, objašnjava Luka Pejović, direktor BDO Ventures.

Svaka dodatna opcija za finansiranje kompanijama olakšava pronalaženje sredstava za ulaganje u rast i razvoj poslovanja. Ovo je, ističe, posebno važno u godini kada mnoga mikro i mala preduzeća izlaze iz teškog perioda sa iscrpljenim rezervama, slabim poslovnim rezultatima i lošom pregovaračkom pozicijom za kreditiranje od strane banaka.

“Za razliku od aplikacije za kredit, gde su u fokusu istorijski poslovni rezultati i sredstva obezbeđenja, kod kraudinvestinga akcenat je na budućem poslovanju i sposobnosti kompanije da ostvarenjem sopstvenog biznis plana investitorima vrati novac uz adekvatan prinos”, kaže Pejović.

Kraudinvesting je u svetu odavno prestao da bude egzotična pojava i polako postaje uobičajena na finansijskom tržištu.

“Tome je pre svega doprinela fleksibilnost grupnog u poređenju sa tradicionalnim izvorima finansiranja, koji često nemaju razumevanja za potrebe malih i srednjih preduzeća”, ocenjuje Pejović.

Izvor: eKapija

Tags
Back to top button