Spajaju se Direktna i Eurobanka – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Spajaju se Direktna i Eurobanka

Još jedna banka manje na tržištu Srbije – sklapanje sporazuma o spajanju poslovanja u Srbiji upravo su najavile Eurobanka i Direktna banka. Nakon okončanja ove transakcije, Eurobanka će kontrolisati oko 70 odsto objedinjene banke, dok će akcionari Direktne imati vlasništvo nad preostalih 30 odsto. Formalno okončanje procesa spajanja, kako je najavljeno, očekuje se u poslednjem kvartalu 2021. godine nakon dobijanja neophodnih odobrenja nadležnih regulatornih i nadzornih tela. Ovim spajanjem broj banaka u Srbiji pada na – 23.

„Nakon spajanja, objedinjena banka će imati ukupnu aktivu od preko dve milijarde evra, dok će tržišno učešće premašiti 6,5 odsto, čineći je sedmom najvećom bankom u Srbiji“, saopštila je Eurobanka.

Obe strane planiraju dalji rast, uključujući, kako se ističe „ambiciozne ciljeve za ekspanziju poslovanja koji će omogućiti objedinjenoj banci da finansira ekonomiju Srbije i profitabilan rast u sledećih nekoliko godina“.

„Drago nam je što smo postigli dogovor sa većinskim vlasnicima Direktne o spajanju dve banke u Srbiji i formiranju mnogo jače, veće i dinamičnije domaće finansijske institucije. Ova transakcija odražava Eurobank strategiju daljeg proširenja naših međunarodnih aktivnosti i stvaranja dodatne vrednosti za akcionare kroz ciljane akvizicije, spajanja ili zajednička ulaganja. Raduje nas naše partnerstvo sa dva uvažena srpska preduzetnika, Andrejom Jovanovićem i Bojanom Milovanovićem, i uvereni smo u uspeh naših ambicioznih planova u Srbiji. Spajanje Eurobank u Srbiji i Direktne banke pružiće znatne prednosti kako svim akcionarima objedinjene banke tako i klijentima, stanovništvu i privredi, deponentima, zaposlenima i regulatornim telima“, izjavio je Stavros Ioannou, zamenik generalnog direktora Eurobank Grupe.

Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobanke ističe da je dogovor o spajanju u skladu s dugoročnom strategijom Eurobanke o daljem jačanju pozicije na domaćem bankarskom i finansijskom tržištu.

„Posebno nam je drago što smo uspeli da ostvarimo uspešnu saradnju sa predstavnicima Direktne banke, što će doprineti postizanju naših zajedničkih ciljeva u budućnosti i još uspešnijem poslovanju pod zajedničkim krovom. Ovo partnerstvo sjajna je prilika da dodatno unapredimo svoje servise i proizvode, i da nastavimo da budemo pouzdan partner i siguran izbor naših mnogobrojnih klijenata, ali i predstavnika regulatornih tela i svih zaposlenih”, izjavila je Slavica Pavlović.

Izvor: N1 info

Tags
Back to top button