Najveća kazna u istoriji Wall Streeta: Robinhood mora da plati 70 miliona dolara – Bankar.rs
ANALIZEFinTechINOVACIJEKOMPANIJESVE VESTI

Najveća kazna u istoriji Wall Streeta: Robinhood mora da plati 70 miliona dolara

Robinhood je platforma za online trgovanje akcijama na Wall Street berzama, čije samo postojanje i obim trgovine koji se preko nje obavlja od strane tzv. malih investitora, su izazvali nekoliko kontroverznih situacija samo od početka 2021. godine, gde je svakako najveća bila afera vezana za shortselling i zauzvrat „masovni ustanak“ u odbranu kompanije GameStop.

Financial Industrial Regulatory Authority (FINRA) kao aktuelno regulatorno telo za sve Wall Street transkacije, donelo je odluku da kazni Robinhood sa 70 miliona dolara, zbog „sistemskih previda“, te „nanošenja štete investitorima pružanjem pogrešnih informacija“.

To je najveća izrečena kazna u dosadašnjoj istoriji poslovanja FINRA.

Međutim, kazna nije izrečena ni zbog jednog slučaja iz tekuće kalendarske godine, već zbog dugotrajnih sistemskih prekida trgoavanja na platformi koji su se dešavali tokom marta 2020. godine, kao i zbog nedovoljno objašnjenih procedura za trgovanje opcijama, što je između ostalog dovelo i do samoubistva jednog dvadesetogodišnjeg trejdera.

Robinhood će morati da plati 57 miliona dolara kazne i još 12,6 miliona dolara plus kamate na ime odštete brojnim oštećenim ulagačima, prenosi Biznis.rs.

Ova platforma je pre samo nekoliko meseci doživljavana kao prozor za ulazak malih ulagača na berzansko tržište kapitala u Sjedininjenim Američkim Državama (a i šire), donekle u skladu s njenim imenom. Ona je osnovana pre osam godina u Kaliforniji kao finansijski startap Bugarina Vladimira Teneva i Amerikanca indijskog porekla, Baidžu Bata (Baiju Prafulkumar Bhatt).

Po društvenim mrežama, a pre svega na sada već čuvenim forumima posvećenim berzanskom trgovanju na mreži Reddit, poslednja odluka finansijskih regulatora doživljava se kao deo agresivne odbrane velikih ulagača na njihov pokušaj „otvaranja tržišta“ običnom svetu.

Tags
Back to top button