Milijarder otkrio zašto bogatstvo ne ostavlja deci – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Milijarder otkrio zašto bogatstvo ne ostavlja deci

Američki milijarder Voren Bafet ne želi da bogatstvo od 100 milijardi dolara ostavi svojoj deci, a poznato je zašto je tako odlučio.

Veći deo bogatstva je poklonio u dobrotvorne svrhe.

Ovaj investitor je prošle nedelje izjavio da je bolje da svoje “neshvatljivo” bogatstvo iskoristi za filantropski rad nego da bude deo investicionog portfolija njegove dece.

“Nakon što sam posmatrao mnoge superbogate porodice, evo moje preporuke: svojoj deci ostavite toliko mogu da rade bilo šta, ali ne toliko da mogu da ne rade ništa”, napisao je u obraćanju akcionarima i dodao da se i njegova deca bave filantropskim radom koji podrazumeva potrošnju novca i vremena.

Prema rečima 90-godišnjeg Bafeta, primetio je da je dinastijsko ponašanje ili prenošenje velikog bogatstva s jedne na drugu generaciju porodice ređe u Sjedinjenim Američkim Državama nego u drugim državama. Nada se da će njegovo razmišljanje doprineti tome da postoji drugačiji stav prema bogatstvu.

Kako je 2014. izvestio list Vašington post, to ne znači da njegova deca, koja su u šezdesetim godinama, nisu dobila deo njegovog bogatstva. Svako od njih je dobio fondaciju vrednu dve milijarde dolara, preneo je Kliks.

Bafet je u obraćanju akcionarima istakao da je akcije konglomerata Berkšir Hatavej, vredne 4,1 milijardu dolara, donirao pet dobrotvornih organizacija, a što je deo njegovog cilja da 99 odsto bogatstva donira do kraja života.

Poručio je da je njegova filantropija “najlakše delo na svetu” jer je davanje bezbolno, te može vaš život i život vaše dece učiniti boljim.

“Tokom decenija sam stekao nerazumnu svotu novca radeći ono što volim. Nisam se žrtvovao, kao ni moja porodica. Složeni interesi, dug put, divni saradnici i naša neverovatna zemlja su jednostavno napravili magiju. Neka društvo koristi novac, ja ne moram”, kazao je.

Bafet je još 2006. saopštio da će većinu svog bogatstva donirati, podseća Si-En-Bi-Si.

Tags
Back to top button