Malta stavljena na sivu listu FATF-a – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Malta stavljena na sivu listu FATF-a

Nadzorno telo zaduženo za praćenje pranja novca i finansiranje terorizma – FATF saopštilo je da je Malta stavljena na listu za pojačani nadzor, tzv. sivu listu.

Financial Action Task Force (FATF), sa sedištem u Parizu, dodaje da je ta članica Evropske unije stavljena na sivu listu, zajedno sa Haitijem, Filipinima i Južnim Sudanom, javlja AP, koji ocenjuje da je neobično za zemlju EU da bude stavljena na ovakvu listu, na kojoj su još i Pakistsan, Zimbambve i Sirija.

Malteška vlada kaže da je bila i da će ostati potpuno posvećena saradnji sa FATF i ostalim međunarodnim partnerima kako bi se preporuke i problemi rešili u što kraćem vremenskom periodu.

“Veliki broj reformi je dovelo do opipljivog napretka u sposobnosti države da spreči, otkrije i bori se protiv pranja novca i sponzorisanja terorizma”, navodi se u saopštenju vlade u La Valeti.

Ovaj potez je zabrinuo javnost na Malti o mogućoj šteti po nacionalnu ekonomiju.

Malteška vlada je odmah izdala saopštenje u kojem se navodi da “Malta ne zaslužuje da bude predmet pojačanog nadzora, s obzirom na to da je već pokrenula program reformi.”

“Malta je uradila zajedničku procenu 2019. godine. Završni izveštaj je prikazao veliki broj ozbiljnih pitanja koji se tiču rizika u državi”, rekao je predsednik FATF Markus Plejer.

On je dodao da je Malta “napravila dobar napredak” u pojedinim oblastima, ali da “i dalje ostaju važna pitanja”.

“Malteška obaveštajna finansijska jedinica mora da podrži snage reda i da se bori protiv utaje poreza i slučajeva povezanim sa pranjem novca”, kazao je Plejer.

FATF je osnovan 1989. godine na incijativu G7, a za borbu protiv pranja novca, a 2001. mu je proširen nadzor i na finansiranje terorizma.

Tags
Back to top button