Brodnjak: Odlaganje otplate kredita ne bi trebalo klasifikovati kao problem – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEINOSTRANE BANKEKreditiSVE VESTI

Brodnjak: Odlaganje otplate kredita ne bi trebalo klasifikovati kao problem

Predsednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak već primećuje oporavak nakon epidemije, posebno u proizvodnom i izvozno orijentisanom delu ekonomije.

Međutim, kritičan je prema uslovima za odobravanje odlaganja otplate kredita, posebno onima kojima je zabranjeno poslovanje. Ta odlaganja ne bi trebalo klasifikovati kao problematične, rekao je Brodnjak za STA.

“Narudžbe su tu, suočavamo se sa ozbiljnim investicionim ciklusom i banke su na to spremne. Svojim rezervama likvidnosti i kapitalom možemo podržati ovaj oporavak”, uverava Brodnjak.

“Oporavak nije ravnomeran, neke industrije beleže snažan rast, dok će drugima trebati nekoliko godina da se oporave. Smatram da ćemo se u prvom tromesečju iduće godine vratiti na nivo pre krize na nivou celokupne ekonomije u Sloveniji.”

Kritičan je prema strogim pravilima Banke Slovenije o potrošačkim zajmovima.

“U društvu postoji izrazita slojevitost. Oni koji su kreditno sposobni mogu pristupiti istorijski najjeftinijem novcu i investicijom kupiti drugu ili treću nekretninu, dok oni kojima je stvarno potrebna podrška ne mogu je dobiti u bankarskom sistemu”, objasnio je i ocenio da je to nesrazmerna, diskriminišuća i neopravdana mera.

Takođe je skrenuo pažnju na kreditiranje kompanija, uključujući male kompanije, kojima je jednostranim uredbama već duže vreme zabranjeno poslovanje. Kako je rekao, Banka Slovenije ne bi smela označavati odlaganje otplate kredita kao problematične.

“Ako smo nekome zabranili poslovanje, sada ga ne moramo dalje šamarati statusom lošeg dužnika”, rekao je.

Brodnjaku je zanimljivo da nitko od finansijskog sektora, odnosno banaka ili osiguravajućih društava, nije imenovan u nedavno osnovano vijeće za digitalizaciju – aktivnost koja se zaista ubrzava digitalizirati. Primijetio je da su banke stigmatizirane od prethodne krize, ali vjeruje da je došlo vrijeme da shvatimo da još uvijek možemo pridonijeti održivom razvoju društva.

“Međutim, moj je prvi cilj vratiti primljenu državnu pomoć”, rekao je.

Činjenica da mađarska banka OTP preuzima NKBM i tako postaje najveća banka po tržišnom udjelu u Sloveniji, smatra dobrodošlim potezom. Konsolidaciju sektora smatra potrebnom. “Uložit će u digitalizaciju, obrazovanje i zajedno ćemo stvoriti bolje uvjete za naše kupce. S druge strane, zajedničkim platformama mogli bismo smanjiti troškove”, očekuje.

U vezi s NLB-om rekao je da je situacija u banci vrlo dobra, a poslovni trendovi vrlo ohrabrujući. Potražnja za investicijskim zajmovima gospodarstvu oživljava, a raste i potražnja za stambenim nekretninama i alternativnim investicijskim uslugama, poput uzajamnih fondova i polica osiguranja, rekao je. Dodao je kako misli da je zgrada NLB-a na Trgu republike u Ljubljani prikladnija za sjedište vlade nego za banku.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button