Odakle dolaze stranci koji su kupili 40 odsto srpskih obveznica – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Odakle dolaze stranci koji su kupili 40 odsto srpskih obveznica

Pojedinačni podaci o konkretnim investitorima u državne obveznice Republike Srbije su poverljivi, i oni se mogu podeliti ili objaviti isključivo uz odobrenje samih investitora, što niti je slučaj, niti je to uobičajena poslovna praksa na finansijskim tržištima.

Ovako glasi odgovor Narodne banke Srbije (NBS) na pitanje Forbes Srbija o tome ko su investitori koji su, prema ranijim navodima NBS, toliko bili zainteresovani za domaće vrednosne hartije prošle nedelje.

Naime, NBS se pohvalila 18. januara veoma uspešnom realizacijom emisije osmogodišnjih dinarskih obveznica Srbije, uz napomenu da je iskazana “ogromna tražnja investitora za hartijama Republike Srbije”.

“Zahvaljujući izuzetnoj atraktivnosti koju su dinarske hartije izazvale i gotovo rekordnoj tražnji investitora, realizacija na ovoj aukciji, gde je prodato 63,15 milijardi dinara obveznica po nominalnoj vrednosti, je najveća ikada u jednoj emisiji dinarskih obveznica Republike Srbije”, istakla je tada NBS.

Stranci uzeli 40 odsto

Ipak, u centralnoj banci su za Forbes Srbija otkrili nešto konkretnije podatke o ulagačima. Tako smo saznali da se radi o stranim investitorima prvenstveno sa sedištem u SAD, Velikoj Britaniji, ali i Evropi, i da je među njima najviše banaka, penzionih fondova i osiguravajućih kuća.

Kako tvrde u NBS, najveći pojedinačni ulagači u navedene obveznice bile su domaće banke. One su investirale u gotovo polovinu ukupnog prodatog iznosa.

“Na prošlonedeljnoj aukciji osmogodišnjih dinarskih državnih obveznica, interesovanje je pokazao veliki broj eminentnih ulagača iz domaćeg i međunarodnog okruženja, a radi se najpre o uglednim institucionalnim investitorima. Međunarodni institucionalni investitori, banke, penzioni fondovi, investicione banke, osiguravajuće kuće, hedž fondovi i drugi, prvenstveno sa sedištem u SAD, Velikoj Britaniji i Evropi predstavljaju kredibilne i važne ulagače u državne i korporativne obveznice na gotovo svim razvijenim i tržištima zemalja u razvoju”, naveli su u NBS.

Kako dodaju, ovi strani ulagači zaslužni su za otkup gotovo 40 odsto prodatih dinarskih obveznica na primarnoj aukciji prethodne nedelje. Takav rezultat raduje NBS jer, kako kažu, “doprinosi smanjenju stope prinosa, odnosno povećanju cena kod obveznica Republike Srbije, odnosno utiče da se naša zemlja finansira uz povoljnije finansijske uslove”.
Kada se radi o stranim ulagačima, u NBS naglašavaju i da je baza investitora u državne obveznice Srbije proširena u prethodnih nekoliko godina.

“Ovakav trend, koji uočavamo u gotovo celoj prethodnoj deceniji, govori i o tome da ne zavisimo od ulaganja, i tražnje, nekoliko investitora koji dugo ulažu u obveznice Republike Srbije, već je sve više novih koji usmerenjem svojih sredstava na duži rok u srpske obveznice, ukazuju poverenje zdravim ekonomskim politikama koje vode relevantne institucije u Srbiji, objašnjavaju u NBS.

Ima i pojedinaca koji su kupovali hartije

Takođe, u centralnoj banci navode i da su najveći ulagači u navedene obveznice bile domaće banke (gotovo polovina ukupnog prodatog iznosa), dok su pored banaka i nerezidenata (međunarodnih ulagača) u ove HoV uložili i drugi institucionalni investitori – osiguravajuća društva, domaći penzioni fondovi i drugi, ali i određena fizička lica.

Podsetimo, Srbija je 18. januara realizovala drugo reotvaranje osmogodišnjih dinarskih obveznica čije je dospeće 2031. godine, što je ukupno treća emisija nakon inicijalne koja je održana 23. oktobra 2023. Na aukciji je prodato 63,15 milijardi dinara obveznica po nominalnoj vrednosti, a one su emitovane po stopi prinosa od 6,15 odsto.

Celokupna vrednost emisije repernih osmogodišnjih obveznica iznosi 110 milijardi dinara, pri čemu je u tri aukcije (u oktobru i decembru 2023. godine i 18. januara 2024) prodato 105,6 milijardi dinara ili 96 odsto nominalne vrednosti ovih obveznica.

Izvor: Forbes

Tags
Back to top button