“Bitkoin ne vredi ništa i nema dokaza da je blokčejn korisna tehnologija” – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

“Bitkoin ne vredi ništa i nema dokaza da je blokčejn korisna tehnologija”

Autor knjige “Crni labud” Nasim Taleb pojačao je svoje kritike na račun bitkoina.

Ovog puta, rekao je da ova kriptovaluta “vredi tačno nula” i da nema dokaza da je blokčejn korisna tehnologija.

U svom skorašnjem nacrtu članka pod nazivom “Bitkoin, valute i baloni” (Bitcoin, Currencies, and Bubbles) Taleb je izložio četiri argumenta protiv kriptovaluta, a članak je promovisao na Tviteru gde ima 743.000 pratilaca, prenosi B92.

Prvo, autor navodi da, upkos uzbuđenju, bitkoin nije uspeo da zadovolji pojam “valute bez vlade”. Zapravo, navodi Taleb, bitkoin je dokazao da čak i nije valuta.

“Totalni neuspeh bitkoina u nastojanju da postane valuta maskiran je inflacijom vrednosti valute, generišući ‘pejper’ profit za dovoljno veliki broj ljudi da uđu u diskurs mnogo ispred njegove korisnosti“, rekao je on.

Talebova druga kritika govori o tome da bitkoin ne može da bude ni kratkoročno ni dugoročno skladište vrednosti. Iskoristio je poređenje zlata naspram bitkoina, za šta je rekao da je loše poređenje, kako bi ilustrovao svoju poentu.

“Zlato i drugi plemeniti metali uglavnom ne zahtevaju održavanje, ne propadaju kroz istorijski horizont i ne zahtevaju održavanje kako bi se njihova fizička svojstva osvežavala tokom vremena”, naveo je. “Kriptovalute zahtevaju održivu količinu interesovanja za njih.”.

Njegove poslednje dve tačke govore o tome da bitkoin nije pouzdana zaštita od inflacije, što je protivno viđenjima nekih analitičara, i da nije sigurno utočište ua investitore – bilo da žele zaštitu od tiranije vlade, bilo zbog drugih katastrofa.

“Ni izdaleka”, rekao je, pozivajući se na tržišnu paniku iz marta prošle godine kada je bitkoin potonuo niže od berze, kao i na nedavna plaćanja otkupnine koja su usledila nakon sajbernapada na Kolonijal pajplajn, kome su vlasti uspele da uđu u trag.

“Vladine strukture i računarska snaga ostaće jače nego one distribuiranih operatora koji, zato što ne veruju jedni drugima, mogu postati plen jednostavnim prevarama”, dodao je.

Taleb je inače “glasan” kritičar bitkoina, ali je u ovom članku takođe kritikovao i tehnologiju na koju se bitkoin oslanja. Autor je istakao ono što on smatra manjkom korisnosti blokčejn tehnologije, prenosi Biznis insajder.

“Nema dokaza da dobijamo sjajnu tehnologiju – osim ako ‘sjajna tehnologija’ ne znači ‘korisno'”, naveo je Taleb.

Nastavlja: “I uradili smo, u vreme pisanja članka, uprkos svoj pompi, skoro ništa sa blokčejnom.”

U aprilu, Taleb je za Si-En-Bi-Si da rekao da je bitkoin “otvorena Poncijeva šema” i neuspela valuta.

Ipak, Taleb nije oduvek bio protiv bitkoina. 2017, Taleb je napisao predgovor za knjigu “Bitkoin standard” ekonomiste Sajfedina Amusa.

Tada, Taleb je napisao da je bitkoin “odlična ideja” pošto “ispunjava potrebe kompleksnog sistema … budući da nema vlasnika i vlast koja može odlučivati o njegovoj sudbini”.

Tags
Back to top button