Boingov glavni lobista Tim Kiting dao ostavku bez objašnjenja – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Boingov glavni lobista Tim Kiting dao ostavku bez objašnjenja

Kompanija Boeing je saopštila da je veteran lobista i strateg poslovne politike Tim Kiting, koji je pomogao američkom proizvođaču aviona da prebrodi najgoru krizu ikada nakon dve fatalne nesreće aviona 737 MAX, napustio kompaniju ne navodeći razloge za to.

Ova informacija je potvrđena u internom dopisu glavnog izvršnog direktora Boeinga Dejva Kalhuna upućenom državnim operativnim službenicima, kao i u saopštenju za medije, u kojem se navodi da se sada traži neko ko bi trajno zamenio Kitinga, ali se ne iznose nikakva objašnjenja ili dodatni detalji koji su razlog ovog naglog odlaska, prenosi Reuters.

Glavni direktor za strategiju kompanije Boeing, Mark Alen, preuzeće Kitingovu funkciju dok se ne nađe trajna zamena, poručio je Kalhun, a sa svog sajta kompanija je uklonila Kitingov profil, što je portaprol odbio da prokomentariše medijima. Ni u Kalhunovom dopisu niti u „Boeingovom“ saopštenju za medije ne pominju se Kitingove zasluge ili zahvalnost za doprinos kompaniji, što je neuobičajen propust koji je pokrenuo pitanje o okolnostima njegovog odlaska, navodi Reuters.

Američki proizvođač aviona se našao pod intenzivnim nadzorom zakonodavaca i regulatora nakon dva tragična pada njegovih letelica 737 MAX 2018. i 2019. godine, nakon kojih je kompanija ušla u najgoru krizu ikada.

U okviru dogovora sa američkim Sekretarijatom za pravosuđe, Boeing je napravio fond od 500 miliona dolara kako bi platili odštetu porodicama 346 osoba koje su poginule u padovima aviona Boeing 737 Max. Ovaj fond je samo deo dogovora od 2,5 milijardi dolara koji je Boing napravio sa Sekretarijatom za pravosuđe, pošto su tužioci optužili kompaniju da je na prevaru izdala sertifikate za bezbednost aviona koji su se srušili. Dogovor je omogućio Boeingu da izbegne sudski postupak, ali ne i građanske parnice koje se nastavljaju.

Tags
Back to top button