NBS: Izvršni odbor MMF-a procenio da Srbija ima odlične perspektive – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJANBSSVE VESTI

NBS: Izvršni odbor MMF-a procenio da Srbija ima odlične perspektive

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je odobrio Srbiji novi savetodavni program saradnje procenio je da Srbija ima odlične perpektive, saopštila je danas Narodna banba Srbije (NBS).

„MMF ocenjuje da su makroekonomska stabilnost koju su vlasti velikim zalaganjem postigle u periodu pre krize, uz veliki paket mera podrške u borbi sa negativnim efektima krize, pomogli da se ublaži nepovoljan uticaj pandemije na ekonomsku aktivnost i omogućili da rast u prošloj godini bude jedan od najboljih u Evropi“, navodi se u saopštenju.

Novi program će po rečima guvernera Jorgovanke Tabaković za cilj imati očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, uz podršku nastavku sprovođenja strukturnih reformi kako bi se postigao još snažniji i održivi privredni rast.

Procene MMF-a su da će realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2021. dostići šest odsto, u 2022. godini 4,5 odsto, a četiri odsto u 2023. godini.

Ukazano je da je neophodno kontinuirano praćenje rizika u bankarskom sektoru posebno kada krizne mere postepeno budu prestajale da važe, kao i da je važno da se održi reformski zamah kako bi se podstakao snažniji, otporniji i inkluzivniji srednjoročni rast, navela je NBS.

MMF projektuje nastavak niske inflacije, dinamičan rast izvoza i rast deviznih rezervi Srbije, kao i fiskalni okvir koji istovremeno obezbeđuje smanjenje učešća javnog duga u BDP na ispod 50 odsto u srednjem roku i podršku ekonomiji putem visokih kapitalnih investicija.

„MMF očekuje i da će Srbija nastaviti da opravdava poverenje investitora, što se vidi po projektovanom nastavku visokih priliva stranih direktnih investicija od oko čest odsto BDP-a, kojima će, kao i do sada, u celini biti pokriven deficit tekućeg računa platnog bilansa“, kazala je Tabaković.

Prioriteti novog aranžmana Srbije sa MMF-om su učvršćivanje okvira fiskalne politike, jačanje upravljanja u preduzećima u državnom vlasništvu, dalji razvoj tržišta kapitala i povećanje dinarizacije, poboljšanje pružanja socijalne podrške, kao i prelazak na zelenu ekonomiju.

Aranžman je odobren za period od 30 meseci, a napredak dogovorenog ekonomskog programa pratiće se putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata, na kojima će se ocenjivati njegovo sprovođenje.

„Ocena svih je da je Srbija snažno odgovorila na pandemiju, a mogli smo da reagujemo snažno, jer smo u prethodnom periodu izgradili stabilnu i jaču Srbiju u koju se investira. Čuvanje života ljudi i očuvanje ekonomije bili su naš ključni zadatak tokom ove krize, i već u prvom tromesečju ove godine naš BDP je premašio pretkrizni nivo, što je ranije nego u većini drugih ekonomija“, istakla je Tabaković.

Tags
Back to top button