Albanija uvodi novu novčanicu od 10.000 leka – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Albanija uvodi novu novčanicu od 10.000 leka

Banka Albanije prvi put pušta u opticaj novčanicu od 10.000 leka, u vrednosti nešto većoj od 80 evra.

Potražnja za gotovinom raste kako se ekonomija širi, a potražnja je dodatno podstaknuta od početka pandemije.

Novčanica od 10.000 leka deo je nove serije novčanica koje se uvode između 2019. i 2022. Dvostruko je veće vrednosti od novčanice od 5.000 leka, što je bio prethodno najviši apoen u opticaju u Albaniji.

Na novčanici se nalaze simboli albanske zastave i državne himne te portret Aleksandera Stavrea Drenove, poznatog i kao Asdreni, autora državne himne. Novčanica će postati zakonsko sredstvo plaćanja od 31. juna.

Pušta se u opticaj u vreme niske i stabilne inflacije koja traje nekoliko godina, uključujući sve ekonomske poremećaje koronakrize.

Guverner centralne banke Gent Sejko izjavio je da je nova novčanica potrebna kako se albanska ekonomija širi, ali i dalje ostaje u visokoj meri zasnovana na gotovini, uprkos postupnom povećanju bankarske penetracije.

“Ova novčanica najvišeg apoena prati ekonomski razvoj zemlje i, prema svim analizama, udovoljava tržišnim zahtevima da bi bila u strukturi naše serije novčanica sa legalnim kursom”, rekao je Sejko. Njeno uvođenje i promet omogućiće bolji i učinkovitiji promet novca, pomažući strukturi valute u opticaju, smanjujući troškove proizvodnje, skladištenja i distribucije, a time i povećavajući učinkovitost Banke Albanije u upravljanju fizičkim novcem, dodao je Sejko.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button