Rad od kuće doneo milijarde švajcarskoj kompaniji – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Rad od kuće doneo milijarde švajcarskoj kompaniji

Prošla finansijska godina koja je završila u martu 2021. posebno je bila dobra za Logitech, švajarsku kompaniju koja se bavi proizvodnjom opreme za računare poput tastatura, miševa, web kamera i drugog. U finansijskom izveštaju se navodi kako su u navedenom razdoblju povećali prihod za 76% u odnosu na godinu ranije, s 2,98 milijardi dolara na čak 5,25 milijardi.

Razlog tome je što je u zadnjih godinu dana, zbog pandemije koronavirusa, većina kompanija svoje poslovanje preselila iz poslovnih, u kućne “kancelarije”. Shodno prelasku na takav model rada širom sveta, porasla je i potražnja za informatičkom opremom, što je rezultiralo i povećanim prihodima proizvođačima takve opreme.

Kada se pogleda deo koji govori o prodaji prema regionima jasno je kako su najveći deo finansijskog kolača dobili od Amerikanaca – oko 2,2 milijarde dolara. Prihodi od kupaca iz EMEA (Evropa, Bliski Istok i Afrika) su nešto manji – oko 1,7 milijardi. Ali uprkos toms zabeleženo je osetno povećanje prihoda iz tog regiona – 84%, piše Bonitet.

Kako su rasli prihodi, rasli su i troškovi, posebno oni vezani uz oglašavanje i razvoj. Logitech navodi kako su 2021. na oglašavanje izdvojili 450 miliona dolara, dok su ranijih godina (2016 – 2020) izdvajali između 181,7 i 298,6 miliona dolara. Kad je u pitanju razvoj opreme troškovi su narasli na 226,02 miliona dolara, dok su ranijih godina iznosili između 113,18 i 177,59 miliona dolara. Reč je o povećanju troškova od 27%.

Uprkos tome što pojedine kompanije poput Applea zagovaraju što skoriji povratak u kancelarije, očekuje se da će deo njih zadržati hibridni model poslovanja i nakon pandemije, što je Logitechu prilika za nastavak rasta.

Tags
Back to top button