Drakonske novčane kazne za one koji ne prijave porez na dohodak – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Drakonske novčane kazne za one koji ne prijave porez na dohodak

Građani koji su u prošloj godini zaradili više od 2.470.644 dinara obavezni su da do 15. maja podnesu prijavu za plaćanje godišneg poreza na dohodak. U suprotnom, čeka ih novčana kazna do 150.000 dinara, a nije isključena ni krivična odgovornost.

Krenimo redom. Rok za prijavu poreza na dohodak je 15. maj. Obavezu prijavljivanja imaju svi koji su zaradili više od tri prosečne zarade u Srbiji u prošloj godini, što iznosi nešto više od 2,4 miliona dinara godišnje ili 205.888 dinara mesečno.

Sudeći po iskustvu iz prethodne dve godine ovu obavezu imaće najmanje 20.000 ljudi širom Srbije, najviše iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša.

Zakon je istovremeno predvideo kazne po nekoliko osnova, bilo da ne prijavite porez, da ga prijavite u lažnom iznosu ili da napravite grešku u prijavi. Praktično, kako se navodi, fizičko lice koje nije preduzetnik, kazniće se novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 dinara u slučaju da Poreskoj upravi ne podnese prijavu ili je ne podnese u zakonskom roku. Ovoliku kaznu mogu da očekuju i oni koji podnesu poresku prijavu, ali je ne potpišu ili u prijavu unesu netačne podatke, navodi Blic.

Takođe, ko potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza ili daje lažne podatke o zaradi, pored novčane kazne može da očekuje i kaznu zatvora u periodu do tri godine. Uslov je da iznos poreza koji mora da plati prelazi 150.000 dinara. Kazna je još veća ukoliko izbegne plaćanje poreza iznad 1,5 miliona dinara. U tom slučaju predviđa se zatvorska kazna od jedne do pet godina i novčana kaznu u pomenutom rasponu. I konačno, za lica koja izbegnu plaćanje poreza većeg od 7,5 miliona dinara predviđena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

U prihode koji se oporezuju ulazi plata, ali i novac koji se dobija na osnovu članstva u nadzornim i upravnim odborima i sličnim telima. Tu su i sredstva zarađena od sporta, ali i izdavanja nekretnina ili zakupa pokretnih stvari.

Porez na dohodak građana je progresivan. Zato oni koji su zaradili od trostruke pa do šestostruke prosečne plate imaju stopu od 10 odsto. Кo pređe prosečnu platu puta šest, taj plaća porez po stopi od 15 odsto. Za tu stopu lane je trebalo zaraditi 5.941.288 dinara, podseća Blic.

Prijave je moguće podneti u papirnom i elektronskom obliku. Poslednji rok, 15. maj, ove godine pada u sredu, pa nema potrebe da se zbog praznika ili vikenda produžava u 2019. godini. Кao prijava predata na vreme računa se ona koja je predata u pošti do ponoći. Što se tiče elektronskog slanja i popunjavanja tu obveznik može u ponoć da klikne na “send” i da u roku ispuni svoju zakonsku obavezu. Lane je samo 35 prijava bilo podneto elektronskim putem.

Tags
Back to top button