NLB će isplatiti gotovo 25 miliona evra dividende – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

NLB će isplatiti gotovo 25 miliona evra dividende

Nakon jednogodišnje pauze, kada u NLB-u na predlog Banke Slovenije nisu podeljene dividende, ove godine će dividenda biti isplaćena – iznosiće 1,24 evra bruto po deonici, a biće isplaćene u dve rate, odlučila je glavna skupština.
Distributivna dobit NLB-a za 2020. godinu iznosi 342 miliona evra. Uprava i Nadzorni odbor predložili su da se za isplatu dividende izdvoji 24,8 miliona evra, a deoničari su gotovo jednoglasno podržali ovu odluku.

Dividende će se isplaćivati u dve rate – prva u iznosu od 12 miliona evra ili 60 centi po deonici, a druga u iznosu od 12,8 miliona evra ili 64 centa po deonici.

“Kapitalna pozicija NLB Grupe je solidna, mogle bi se isplatiti veće dividende, ali imamo vrlo strogo regulatorno okruženje”, rekao je Blaž Brodnjak, predsednik Uprave, dodajući da Banka Slovenije ne dopušta veće isplate, što on smatra diskriminišućim..

Na prošlogodišnjoj skupštini, NLB nije podelila dividende na preporuku Banke Slovenije zbog neizvesnosti u vezi sa epidemijom covida-19.

“Prošle godine smo bili vrlo neizvesni na glavnoj skupštini, ove smo godine optimistični”, rekao je Brodnjak dodajući kako bi se više od 300 miliona evra dividende moglo isplatiti u srednjem roku do 2023. godine.

“Osim toga, u mogućnosti smo da osiguramo organski rast i izvršimo još jedno preuzimanje”, rekao je, naglasivši da to ne bi značilo samo veće dividende za deoničare, već i rast vrednosti deonica.

Među postignućima u 2020. godini naglasio je prodaju društva za životno osiguranje NLB Vita i kupovinu Komercijalne banke. NLB Grupa, koja je 2020. godinu završila sa neto dobiti od 268,9 miliona evra, danas je jedna od tri najveće banke na svih šest tržišta na kojima je prisutna.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button