Međunarodne bankarske grupe nastoje da se šire u CEE uprkos pandemiji – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Međunarodne bankarske grupe nastoje da se šire u CEE uprkos pandemiji

Poslednje istraživanje o zajmovima banaka CESEE iz Evropske investicione banke (EIB) pokazuje da međunarodne bankarske grupe ostaju predane regionu Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope, sa svojim strategijama nagnutim “ka širenju ili stabilnosti” uprkos pandemiji koronavirusa (COVID-19).

Istraživanje sprovedeno u proleće 2021. pokazalo je da oko 60% bankarskih grupa namerava da održi poslovanje u regionu, dok 30% namerava selektivno da proširi poslovanje. Ovo je pozitivnija slika nego u prethodnim istraživanjima.

Više od 80% anketiranih bankarskih grupacija očekuje da će njihova profitabilnost u regionu biti jednaka ili veća od ukupne profitabilnosti njihove grupe tokom sledećih šest meseci.

“Nakon velikog negativnog šoka COVID-19, izloženost banaka u neto saldu u regionu počela se širiti tokom poslednjih šest meseci”, kaže se u izveštaju. Istraživanje je pokazalo da je broj banaka koji su izvestili o smanjenju izloženosti prema regionu niže od onih koji izjavljuju povećanje izloženosti.

“Naše najnovije istraživanje pokazuje da su odgovori politike na šok COVID-19 bili ključni u ograničavanju naglijih i negativnih učinaka na bankarski sektor u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi 2020. i početkom 2021.”, rekao je potpredsednik EIB-a odgovorni za ekonomske studije, Ricardo Mourinho Félix, izveštava bne intellinews, prenosi Indikator.ba.

Samo je nekoliko bankarskih grupa signaliziralo smanjenje, i to samo u smislu finansiranja unutar grupe. U međuvremenu, bankarske grupe očekuju porast prekogranične izloženosti.

Međutim, postoje različita gledišta među zemljama u regionu, pri čemu banke izdvajaju Bosnu i Hercegovinu i Kosovo kao da imaju znakove povećanja nižeg tržišnog potencijala, dok u drugim zemljama vide srednji do razumni tržišni potencijal.

Međutim, u izveštaju se dodaje: “Pre pandemije COVID-19 izloženost je oscilirala, što odražava povećan stepen globalne nesigurnosti i nestabilnosti. To zahteva oprezan pristup pri tumačenju trenutnih ishoda.”

Potražnja za kreditima i kreditnim linijama porasla je u šest meseci pre sastavljanja istraživanja, oporavljajući se od naglog smanjenja zabilježenog u drugom i trećem tromjesečju 2020. To je bilo prvo smanjenje ukupne potražnje u šest godina.

Tags
Back to top button