EU isključila je 10 velikih banaka iz posla prodaje novih EU obveznica – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

EU isključila je 10 velikih banaka iz posla prodaje novih EU obveznica

Evropska unija isključila je 10 velikih banaka iz posla prodaje novih EU obveznica kojima se finansira EU fond oporavka od 800 milijardi evra. Razlog isključivanja su raniji slučajevi tržišnih manipulacija, to jest kršenje propisa o zaštiti tržišnog nadmetanja.

Među isključenima su velika imena svetske finansijske industrije kao što su JPMorgan, Citigroup, Bank of America, Barclays, Natixis, Nomura, NatWest, Deutsche Bank, Credit Agricole i UniCredit.

Poslednjih pet spomenutih ne smeju da imaju veze s novim EU obveznicama zbog presude koja je pala prošli mesec, a prema kojoj su formirali kartel tokom dužničke krize evrozone pre više od deset godina. Citigroup, JPMorgan i Barclays isključeni su uz NatWest jer je pre dve godine otkriveno kako su manipulisali deviznim tržištima između 2007. do 2013. godine, te drugih finansijskih skandala. Deutsche Bank i Credit Agricole ne smeju da sudeluju u emisiji novih obveznica EU jer je u martu presuđeno da su oformile kartel za trgovanje obveznicama, prenosi Jutarnji list.

Lista isključenih banaka uključuje 7 od 10 najvećih finansijskih kuća, inače uključenih u emisije državnih i nadnacionalnih dugova. No, to što je iz posla s izdanjem obveznica isključena većina najvećih igrača nije omelo emisiju novog EU duga. U najvećem dužničkom izdanju EU do sada, Brisel je uspeo da plasira 20 milijardi 10-godišnjih obveznica uz potražnju koja je sedam puta premašivala traženi iznos.

Portparol Evropske komisije poručio je kako banke koje su kršile pravila EU o zaštiti tržišne konkurencije “neće biti pozivane na tendere za individualna sindicirane transakcije” jer žele da osiguraju da oni koji sklapaju poslove s EU budu potpuno čisti partneri. Od banaka koje su isključene iz posla s obveznicama očekuje se da pokažu kako su preduzele mere koje će sprečiti buduće kršenja pravila tržišnog nadmetanja.

Kako sprečiti monopol?

Deset banaka isključenih iz posla s obveznicama nalaze se redom na listi 39 takozvanih primarnih dilera (dealer), to jest banaka odgovornih za ponude za obveznice tokom redovnih aukcija dužničkih izdanja s kojima će EU početi u septembru. Ta uloga ponekad zna biti riskantna te banke stoga naknade za sindicirane transakcije tretiraju kao zaslađivače statusa primarnih dilera.

Iz isključenih banaka dolazi komentar kako se narušava ekvilibrijum izdavatelja i primarnih dilera zbog pitanja koja su rešena pre mnogo vremena.

Fond za oporavak pretvoriće Brisel u jednog od najvećih izdavatelja duga u Evropi. Ovonedeljno izdanje od 20 milijardi evra zatvorili su uz sudelovanje BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank i Santander.

Tags
Back to top button