Dojče banka objavila upozorenje: “Sedimo na tempiranoj bombi” – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Dojče banka objavila upozorenje: “Sedimo na tempiranoj bombi”

Dalje zanemarivanje inflacije i štampanje novca bez pokrića gurnuće globalnu ekonomiju u veliku krizu, navodi se u najnovijem izveštaju ekonomista Dojče banke.

Dojče banka upozorava da će štampanje novca bez presedana, koji se ubrizgava u ekonomiju dok se odbacuju strahovi od inflacije, dovesti do velikih ekonomskih posledica, ako ne u bliskoj budućnosti onda 2023.godine i kasnije.

Izveštaj ukazuje na američki monetarni podsticaj koji je navodno uporediv sa onim viđenim oko Drugog svetskog rata.

„Iako postoje mnoge značajne razlike između pandemije i Drugog svetskog rata, primetili smo da je godišnja inflacija iznosila 8,4%, 14,6% i 7,7% u 1946, 1947. i 1948. nakon normalizacije ekonomije i nagomilane potražnje “, napominje Dojče banka.

Štaviše, stručnjaci predviđaju strašne posledice politike Federalnih rezervi koja podržava tolerisanje veće inflacije u korist punog oporavka ekonomije zemlje nakon krize usled pandemije kovid 19, preneo je RT.

„Posledica tolerisanja inflacije biće veći poremećaj ekonomske i finansijske aktivnosti nego što bi to bio slučaj u slučaju da Fed konačno deluje“, napisali su ekonomisti Dojče banke u izveštaju.

„Istovremeno, ovo bi moglo stvoriti značajnu recesiju i pokrenuti lanac finansijske krize širom sveta, posebno na tržištima u razvoju“, dodaje se u izveštaju.

Prema analitičarima banke, zbog zanemarivanja inflacije globalne ekonomije „sede na tempiranoj bombi“.

Izvor: Sputnik

Tags
Back to top button