Naučnici razvili magnetski nanomaterijal koji sprečava krivotvorenje novca – Bankar.rs
ANALIZEFOREX

Naučnici razvili magnetski nanomaterijal koji sprečava krivotvorenje novca

Međunarodni istraživački tim pod rukovodstvom ruskog Nacionalnog instituta nauka i tehnologije Nust Misis razvio je novi nanokompozit železa, kobalta i nikla s prilagodljivim magnetskim svojstvima. Ovaj nanokompozit mogao bi se koristiti za zaštitu novca i vrednosnih papira od krivotvorenja.

Novi nanokompozit železa, kobalta i nikla dobijen je hemijskim taloženjem, nakon čega sledi postupak redukcije.

“Ova je metoda jednostavna i, što je najvažnije, omogućava kontrolu svojstava proizvoda u svakoj fazi njegove proizvodnje i proizvodnju hemijski čistih nano prahova s danim sastavom, oblikom i disperzijom”, rekao je Juri Konjukov iz Odelenja za funkcionalne nano sisteme i visokotemperaturne materijale pri Nust Misisu, prenosi Bug.hr.

Novi kompozit primenjiv je i na magnetske gume i različite magnetski povezane uređaje. Druga potencijalna aplikacija je zaštita novca i vrednosnih papira od krivotvorenja, navode naučnici u svom radu.

Istraživači intenzivno rade na razvoju tankih, fleksibilnih i relativno prozirnih metal-polimernih kompozita za zaštitu od elektromagnetskih smetnji oklapanjem (EMI). Korištenje novog nanokompozita s kontrolisanim magnetskim svojstvima kao magnetskog punila moglo bi dovesti do napretka u EMI zaštiti, smatra Konyukhov.

Tags
Back to top button