EK: Budžet EU za narednu godinu 167 milijardi evra, za kandidate 1,9 milijardi – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EK: Budžet EU za narednu godinu 167 milijardi evra, za kandidate 1,9 milijardi

Evropska komisija predložila je 167,8 milijardi evra za zajednički budžet EU za narednu godinu.
Budžet će biti dopunjen sa oko 143,5 milijardi evra bespovratnih sredstava u okviru fonda za opravak EU.

Sredstva predviđena za podršku zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, u 2022. godini iznosiće 1,9 milijardi evra, navodi se u predlogu Komisije.

U Evropskoj komisiji kažu da će se sredstva iz budžeta usmeriti na jačanje ekonomskog oporavka EU i njenih partnera, zaštitu i otvaranje novih radnih mesta, a da će prioritet biti na zelenom i digitalnom razvoju.

”Predlažemo još neviđen nivo finansijske podrške kako bismo ojačali oporavak Evrope od zdravstvene i ekonomske krize. Pomoći ćemo ljudima, kompanijama i regionima koji su najviše pogođeni pandemijom. Ulagaćemo u otpornost Evrope i njenu modernizaciju putem zelene i digitalne tranzicije. Vratiti Evropu na pravi put, ubrzati njen oporavak i učiniti je sposobnom za budućnost naši su glavni prioriteti”, poručio je komesar za budžet EU, Johanes Han.

Kada su u pitanju sektorska izdvajanja, predviđeno je 118, 4 milijarde evra bespovratnih sredstava podršku ekonomiji koja dolaze direktno iz fonda za oporavak, 53 milijarde za poljoprivredu, 36,5 milijardi za regionalni razvoj, 14,8 milijardi za podršku partnerima i interesima EU širom sveta, 13,1 milijarda za inovacije i istraživanja, 2,1 milijardu za evropski svemirski program, 1,9 milijardi za zaštitu klime, a isto toliko za zaštitu granica i IPA 3 fond za 2022. godinu.

Dodatna izdvajanja odnose se na upravljanje migracijama (1,3 milijarde evra), odbranu i bezbednost (1,2) i oko milijardu evra za zaštitu zdravlja i EU mehanizam civilne zaštite.

EU budžet za 2022. godinu deo je višegodišnjeg zajedničkog budžeta EU za period 2021- 2027, koji iznosi 1.074 milijarde evra, odnosno deo je ukupnog paketa za oporavak od 1.824 milijarde evra.

Tags
Back to top button