Uticaj kovida na tržište rada u svetu – kataklizmičan – Bankar.rs
ANALIZESAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Uticaj kovida na tržište rada u svetu – kataklizmičan

Generalni direktor Međunarodne organizacije rada (MOR) Gaj Rajder rekao je danas da su efekti pandemije kovid-19 na svet rada „kataklizmične” i mnogo gori nego posledice finansijske krize 2008. godine.

Otvarajući dvonedeljnu ministarsku konferenciju MOR-a, Rajder je takođe upozorio na neravnomeran ekonomski oporavak posle pandemije, čemu delom doprinosi nejednakost u distribuciji vakcina, pre nosi Rojters.

„Uticaj je razoran, kataklizmičan. Generalno, ovo predstavlja takvu krizu sveta rada koja je četiri puta teža od one koju je pokrenula finansijska kriza 2008-2009”, rekao je on.

Ova agencija Ujedinjenih nacija je prošle nedelje saopštila da se očekuje da će ove godine najmanje 220 miliona ljudi ostati nezaposleno širom sveta i da gubitak radnih mesta izazvan pandemijom neće moći da se nadoknadi najmanje do 2023. godine, prenosi Tanjug.

„Budući da pojačano pratimo proces oporavka, pri čemu neke ekonomije rastu brzo, čak vrlo brzo i otvaraju sada radna mesta velikom brzinom, mislim da moramo biti svesni koliko će oporavak biti neravnomeran ako se nastavi aktuelno kretanje te krivulje”, dodao je Rader.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button