Danas isplata trećeg minimalca – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Danas isplata trećeg minimalca

Treći deo minimalne zarade u okviru trećeg paketa državne podrške privredi, biće isplaćena danas.

Reč je o sumi od 15.450 dinara, a u sličnom terminu u aprilu i maju je već isplaćen isti iznos.

Ova podrška u okviru trećeg paketa državne pomoći privredi i građanima praktično su “pokrile” zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po zaposlenom, dobiti nešto više od 46.000 dinara, odnosno tri puta po 15.450, što je polovina januarske minimalne plate u Srbiji.

Pravo na ovu pomoć ima nešto više od 1,1 milion radnika zaposlenih kod preduzetnika, u malim, mikro, srednjim i velikim preduzećima. Glavni uslov je da radnici moraju biti zvanično prijavljeni kod poslodavca, što znači da pravo na pomoć nemaju radnici “na crno”.

Ovaj novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći da bude prebačen na račun zaposlenog.

Podsetimo, preduzeća se svakog meseca prijavljuju za dobijanje polovine minimalca za taj mesec. Tako je prijava za junsku isplatu počela 1. juna na portalu Poreske uprave.

Uslovi za poslodavce su slični kao i u prva dva paketa pomoći, pa tako preduzeća koja uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.

Tags
Back to top button