Sberbank: Cilj je prodati Fortenovu u iduće dve godine – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Sberbank: Cilj je prodati Fortenovu u iduće dve godine

Cilj Sberbanka je da podigne vrednost kompanije i izađe iz nje bez gubitaka u iduće dve godine, najavio je predsednik Uprave Sberbanka Herman Gref, govoreći o planovima sa Fortenova grupom, prenose ruski mediji.

Gref je o tome govorio na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Analitičari su već ranije nagađali da ruske banke zasigurno ne žele da budu dugoročni vlasnici Fortenova grupe već da će pokušati da pronađu strateškog investitora.

Sberbank je sa angažovanih 1,1 milijardi evra bio najveći poverilac Agrokora, a danas drži 44 posto Fortenova grupe, nastale u aprilu 2019. godine primenom nagodbe Agrokorovih poverilaca. Nedavno je grupa operativno integrisala slovenski trgovački lanac Mercator.

Sredinom marta deoničari Fortenove na skupštini vlasnika depozitarnih potvrda izglasali sve odluke koje se odnose na prenos Mercatora na Fortenova grupu. Deoničari su tada odlučili i o zameni deonica koje Sberbank ima u Mercatoru za udele u Fortenova grupi.

Tada je Fortenova grupa dobila i odobrenje za proširenje postojećeg finansijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 miliona evra, a koje će Fortenova koristiti za kreditiranje Mercatora “u svrhu refinansiranja Mercatorovog duga prema bankama”.

Tags
Back to top button