Putin: “Odustajanje od dolara neće biti politički instrument” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Putin: “Odustajanje od dolara neće biti politički instrument”

Rusija neće koristiti odustajanje od transakcija u dolarima kao politički instrument, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je, međutim, dodao da je Moskva spremna da obavlja transakcije u nacionalnoj valuti i evru, što je prihvatljivo posebno kada je reč o plaćanju gasa.

“Spremni smo da razmotrimo mogućnost plaćanja u nacionalnoj valuti. Sa mnogim državama na ovaj način vršimo obračune. Spremni smo da razgovaramo o transakcijama u evrima, jer je evro za nas apsolutno prihvatljiv u pogledu plaćanja gasa. To je moguće i, najverovatnije, se mora tako uraditi”, rekao je Putin na plenarnom zasedanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, preneo je Sputnjik.

On je naveo da, ako Amerika ne vrednuje svoju nacionalnu valutu kao međunarodnu rezervnu valutu, a po svemu sudeći je očigledno da je ne vrednuje previše jer je koriste kao instrument konkurencije i političke borbe, to naravno, šteti dolaru.

Ruski predsednik se osvrnuo i na transakcije naftnih kompanija i naveo da će, u slučaju da one odustanu od finansijskih operacija u dolarima, to biti jak udarac na dolar.

Putin je naveo i da valuta ne igra presudnu ulogu u trgovinskim odnosima između država, već je neophodna stabilnost, predvidljivost i pouzdanost.

Kako je dodao, sama logika razvoja svetskog ekonomskog sistema i svetskog valutnog sistema govori o tome da je neophodan veliki broj rezervnih valuta kako bi se garantovala sigurnost i stabilnost.

Peterburški međunarodni ekonomski forum trajao je od 2. do 5. juna.

Tags
Back to top button