Planiraju zvanično uvođenje bitkoina – da li će biti prvi na svetu? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Planiraju zvanično uvođenje bitkoina – da li će biti prvi na svetu?

Predsednik Salvadora kaže da će učiniti kriptovalutu bitkoin legalnim sredstvom plaćanja u državi.

Ako mu plan podrži Kongres, ova centralnoamerička država postaće prva na svetu koja će formalno prihvatiti digitalnu valutu.

Bitcoin bi se koristio uz američki dolar, zvaničnu valutu Salvadora.

Predsednik Najib Bukele kaže da bi bitkoin olakšao mnogim Salvadorcima život u inostranstvu te slanje novca svojima u matičnu državu, prenosi Index.

“Kratkoročno, to bi proizvelo poslove i financijski pomoglo hiljadama u inostranstvu, izvan formalne ekonomije”, rekao je Bukele na bitkoin konferenciji u Floridi, dodajući da bi legalizacija kriptovaluta povećala interes investitora u državi.

Bukele kaže da će zakon o legalizaciji kriptovaluta poslati u Kongres sledeće nedelje. Prođe li, taj potez otvorio bi dodatne finansijske mogućnosti za 70 odsto Salvadoraca koji nemaju račune u bankama, kaže predsednik.

Ekonomija Salvadora oslanja se na novac koji se šalje kući iz inostranstva, što čini oko 20 odsto njihovog BDP-a.

Više od dva miliona Salvadoraca živi van države, ali istovremeno održavaju veze s mestom u kojem su rođeni, šaljući tako godišnje oko četiri milijarde dolara.

Trenutno stanje je takvo da se te transakcije naplaćuju i potrebno je čekati danima da se obave. Ponekad se novac mora isključivo primiti lično, navodi Bukele.

“Uvođenje bitkoina će poboljšati kvalitet života i budućnost miliona ljudi”, ističe.

Predsjednik Salvadora nije hteo detaljnije reći kako bi sve u konačnici izgledalo i funkcionisalo.

Bitkoin kao kriptovaluta još uvek nema direktne veze s realnom ekonomijom, a njegove velike oscilacije prisutne su tokom proteklih godina do danas.

Većina svetskih centralnih banaka istražuje mogućnost stvaranja opstvenih digitalnih valuta. U aprilu je Engleska banka objavila da traži stvaranje digitalnog novca koji će postojati uz novac i bankovne depozite.

Tags
Back to top button