Tabaković: Snažnim odgovorom tokom pandemije očuvana stabilnost i osnove rasta – Bankar.rs
INTERVJUINBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković: Snažnim odgovorom tokom pandemije očuvana stabilnost i osnove rasta

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković poručila je da je, zahvaljujući onom što je urađeno u prethodnih devet godina i snažnom odgovoru tokom pandemije, u Srbiji očuvano tržište rada, stabilnost i osnove dugoročnog rasta.

Ona je govorila na seminaru u organizaciji Кonstituence Švajcarske na temu „Prevazilaženje pandemije i omogućavanje održivog oporavka“, saopštila je NBS.

Na pitanje kako je Srbija tako dobro upravljala ekonomskim posledicama pandemije, Tabaković je rekla da su razlozi brojni i da je Srbija u krizu ušla u odličnom makroekonomskom stanju, jer je mnogo toga urađeno u prethodnih devet godina.

„Sproveli smo velike i sveobuhvatne pakete mera monetarne i fiskalne politike, istovremeno vodeći računa da učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) ostane pod kontrolom, kao i jačajući devizne rezerve i tokom pandemije“, rekla je ona.

Istakla je da su dobrom upravljanju ekonomskim posledicama pandemije doprineli i pravovremeno donošenje mera, kojima je očuvano poslovno i potrošačko poverenje, proizvodna i geografska rasprostranjenost industrijske proizvodnje i izvoza, nastavak svih infrastrukturnih projekata u zemlji, kao i uspešna vakcinacija građana.

„U Srbiji je inflacija pod kontrolom duže od sedam godina, izgradili smo snažnu fiskalnu poziciju, znatno smo ojačali eksternu poziciju zemlje, povećavamo devizne rezerve, rešili smo nasleđe problematičnih kredita“, rekla je Tabaković.

Podsetila je da je NBS uvela moratorijum na otplatu obaveza po osnovu kredita i proizvoda sličnih kreditima, a različitim merama podržavali još lakši pristup finansiranju građanima, posebno za rešavanje stambenog pitanja.

Navela je da je očuvana relativna stabilnost kursa dinara prema evru, što je jedan od važnih stubova ukupne makroekonomske stabilnosti u Srbiji.

„Već u prvom tromesečju ove godine naš BDP veći je od pretkriznog nivoa, što znači da je Srbija pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti dostigla pre mnogih svetskih ekonomija. Svime što smo uradili sačuvali smo osnove za jak i održiv privredni rast u narednom periodu. Makroekonomska stabilnost je ključni prioritet. S obzirom na to da smo je u Srbiji očuvali, možemo da nastavimo s daljim reformama“, kazala je Tabaković.

Tags
Back to top button