OTP preuzima slovenačku Novu KBM, govori se o ceni od milijardu evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

OTP preuzima slovenačku Novu KBM, govori se o ceni od milijardu evra

Mađarska OTP Bank potpisala je ugovor o kupoprodaji 100 odsto akcija slovenačke banke Nova KBM, do sada u vlasništvu investicionog fonda Apollo Global Management (80 odsto) i Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD (20 odsto), i druge po tržišnom udelu u Sloveniji. Kako prenose regionalni mediji, ali i novinska agencija Reuters, ova akvizicija najverovatnije će vredeti približno milijardu evra, čime će postati najveća u istoriji OTP grupe.

Kako prenosi portal Novac.hr, očekuje se da će transakcija biti zaključena u drugom kvartalu sledeće godine, naravno ukoliko budu dobijena sva potrebna odobrenja.

Pregovori o preuzimanju započeli su još polovinom aprila. Kako podseća RTV, OTP banka je poslednjih godina, u nastojanju da proširi svoje prisustvo na Balkanu, kupovala velike banke u Hrvatskoj, Srbiji i nekoliko drugih zemalja. U Sloveniji je već bila vlasnik manje SKB banke, a kupovinom Nove KBM mogla bi da postane kreditor broj jedan u toj zemlji, kao i vodeća po broju depozita stanovništva.

Nova KBM u ovom trenutku zapošljava 2.075 ljudi, a tokom 2020. godine ostvarila je neto dobit od 210 miliona evra, prema podacima iz njenog godišnjeg izveštaja, pri čemu je za svojih 10 miliona akcija navela knjigovodstvenu vrednost po akciji od 99,13 evra.

Fond Apollo Global Management je kupio Novu KBM za 250 miliona evra 2015. godine, a četiri godine kasnije je preuzeo i treću najveću slovenačku banku, državnu Abanku, za 444 miliona evra, nakon čega je spojio ta dva zajmodavca. OTP, koja je tada takođe učestvovala ne tenderima za preuzimanje ovih banaka, u oba navrata je bila drugoplasirana.

„Akvizicijom Nove KBM dodatno ćemo ojačati ionako izvanrednu stabilnost i sposobnost OTP grupe za stvaranje dobiti, istovremeno rastući brže od svih naših konkurenata. Našu strategiju rasta i razvoja nastavljamo i dalje, te trenutno ispitujemo mogućnosti daljih akvizicija u regionu“, svojom izjavom za medije potvrdio je ovu akviziciju zamenik izvršnog direktora OTP Banke, Laslo Volf (László Wolf).

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button