Mali: Ne treba nam novac od MMF-a – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Mali: Ne treba nam novac od MMF-a

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), o kojem Vlada odlučuje danas, biti savetodavnog karaktera i da je cilj aranžmana da se nastavi sa strukturnim reformama.

„Ne treba nam nikakav novac od njih, 30 meseci će trajati novi aranžman. Cilj je da nastavimo sa strukturnim reformama“, istakao je Mali za RTS.

Početkom godine završio se prethodni aranžman sa MMF-om koji je bio sklopljen na 30 meseci, a koji se popularno zvao „čuvarkuća“ – kojim Srbija nije dobila novac, već savete MMF-a.

Mali je precizirao da se strukturne reforme pre svega odnose na javna preduzeća i upravu, zaštitu životne sredine, zakone o privatizaciji i o e-fakturama.

„Sve ono što treba da doprinese efikasnosti i konkurentnosti naše privrede“, objasnio je ministar.

Govoreći o značaju novog aranžmana, istakao je da se radi o poverenju i kredibilitetu Srbije na međunarodnim tržištima.

Ministar je rekao da želi da situacija u javnim preduzećima bude još bolja jer „važno je korporativno upravljanje i da se što više kroz javna preduzeća utiče na rast privrede“.

Ponovio je da će Srbije ove godine imati stopu rasta iznad šest odsto.

Mali očekuje da rast bruto domaćeg proizvoda u tekućem, drugom kvartalu ove godine, bude između 10 i 11 odsto, kako je naveo, uzimajući u obzir rast industrijske proizvodnje u aprilu i činjenicu da su svi prihodi u budžetu veći od planiranih.

Dodao je i da se za 3.000 dinara pomoći, za koji mogu da se prijave vakcinisani građani, za prvih 56 sati prijavilo već 898.000 građana.

Najavio je da 4. juna u ponoć počinje da radi kol-centar, pa će građani za pomoć moći da se prijave i na taj način, pored prijave na sajtu Uprave trezora.

Naveo je da građani mogu da se prijave do 15. juna i odmah potom počinje isplata onima koji su se prijavili.

Tags
Back to top button