EU neuspešna u sprovođenju pravila protiv pranja novca – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EU neuspešna u sprovođenju pravila protiv pranja novca

Pravila protiv pranja novca trebaju koordinisano i brzo sprovođenje, rekli su zastupnici Evropskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj u četvrtak kada je 530 parlamentaraca glasalo za, 14 protiv a 104 bila suzdržana.

Zastupnici naglašavaju da je datum prenošenja četvrte direktive o pranju novca (4 AMDL) bio jun 2017., a pete AMDL januar 2020. te pozivaju države članice da primene već dogovorena pravila protiv pranja novca u nacionalnom zakonodavstvu.

Zastupnici smatraju da su nedostatak saradnje i slaba razmena informacija između nacionalnih vlasti i jedinica finansijskog obaveštavanja glavna prepreka sprečavanju pranja novca, kriminalnog finansiranja i finansiranja terorizma u svim državama članicama.

Oni sugerišu da bi zakoni o minimalnim standardima o AML /CTF (računajući finansiranje terorizma) mogli biti glavni uzrok lošeg sprovođenja te pozivaju Komisiju da za svaku buduću reviziju zakona o AML proceni hoće li propis biti više odgovarajući pravni akt nego direktiva.

Evropski zastupnici naglašavaju da je glavna odgovornost za sprovođenje na nacionalnim vlastima te pozivaju da njihova odgovarajuća snaga i osoblje budu smatrani prioritetom za tekuće provere. Takođe pozdravljaju povećanje resursa Evropske agencije za bankarstvo, posmatrača u borbi protiv pranja novca.

Evropski zastupnici podsećaju da bi registri za vlasništvo korporacija i drugih pravnih lica trebali biti spremni do 10. januara 2020., a fondacije i slični pravni aranžmani do 10. marta 2020. te su pozvali države članice da ubrzaju rad.

Podržavaju uspostavljanje nove metodologije za identifikaciju visoko rizičnih trećih zemalja koje imaju strateške nedostatke u vezi sa borbom protiv pranja novca i pozivaju Komisiju da primeni transparentan postupak sa jasnim i konkretnim merilima za ove zemlje i da osigura javni nadzor.

Prema Europolu, čak 0,7-1,28% godišnjeg BDP-a Unije “otkriveno je kao uključeno u sumnjivu finansijsku aktivnost”.

Komisija je pokrenula postupke protiv kršenja većine država članica zbog neuspeha u sprovođenju pravila protiv pranja novca.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button