Inflacija premašila ciljanu stopu ECB – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Inflacija premašila ciljanu stopu ECB

Inflacija u evrozoni porasla je u maju na 2 posto međugodišnje, premašivši ciljanu stopu Evropske centralne banke koja je utvrđena neznatno ispod, ali blizu dva procenta, prema današnjim podacima statističke službe Evropske unije, Evrostata.

Ovo je najviši rast potrošačkih cena u 19-članom monetarnom bloku od kraja 2018. godine, predvođen povećanjem cena energije. U aprilu je inflacija u evrozoni iznosila 1,6 posto na godišnjem nivou, prenosi Rojters.

Međutim, majska stopa verovatno neće biti rekordna, budući da analitičari procenjuju da bi inflacija mogla da nastavi uspon do blizu 2,5 procenata do kraja godine, jer oporavak od duple recesije izavane pandemijom i nedavna poskupljenja robe povećavaju inflatorne pritiske.

Iz ECB-a su, međutim, jasno stavili do znanja da, nakon skoro jedne decenije nedostizanja njihove ciljane stope, ovo nije ona vrsta inflacije za koju se zalažu i poručuju da će monetarna politika ostati labava tokom narednih godina.

Kao prvo, ističu da je nagli rast inflacije privremen, što tvrde čak i najkonzervativniji kreatori politike. Pokretači tog rasta cena će iščileti početkom sledeće godine, pa će stopa inflacije ostati ispod cilja i u godinama koje dolaze, pogotovo jer je rast plata, kao neophodna komponenta trajne inflacije, i dalje anemičan.

Iako je nezaposlenost u evrozoni u aprilu pala na 8,0 odsto sa 8,1 posto u martu, prema zasebnim danas objavljenim podacima Evrostata, ona je još uvek znatno viša nego pre krize, a državne subvencije će je verovatno i dalje veštački održavati na niskom nivou.

Više cene nafte takođe prikrivaju slabe fundamenalne trendove, a inflacija cena usluga i trajne robe, koje su značajni indokatori za centralne banke, takođe su i dalje slabe, navode donosioci odluka o visini ključnih kamatnih stopa.

U prilog tome govori podatak da je bazna inflacija u evrozoni, koja ne obuhvata volatilne cene hrane i energije, porasla u maju na samo 0,9 poricentaa sa 0,8 posto prethoddnog meseca.

Sve ovo potkrepljuje argumente da ECB zadrži izuzetno relaksiranu monetaru politiku kada na narednom sastanku 10. juna bude utvrđicala referentnu kamatnu stopu, zaključuje Rojters.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button