Globalni porez sve bliži? – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Globalni porez sve bliži?

Finansijski lideri iz Grupe sedam bogatih zemalja suzili su razlike u mišljenjima po pitanju globalnog poreza.

Ipak, malo je verovatno da će o konkretnim iznosima minimalnih poreskih stopa raspravljati na sastanku ovog vikenda, izjavio je japanski ministar finansija Taro Aso.

Aso je rekao da planira bilateralni razgovor s američkom ministarkom finansija Dženet Jelen na marginama sastanka G7 koji treba da se održi 4. i 5. juna u Britaniji, iako detalji nisu razrađeni, prenosi Rojters.

“Ne mislim da bi na junskom sastanku moglo da bude diskutovano o konkretnim ciframa (poreskih stopa)”, rekao je Aso novinarima nakon sastanka vlade.

Upitan o stavu Japana u vezi sa minimalnim globalnim porezom i kakav će prustup Tokio zauzeti na sastanku sa Jelenovom, Aso nije izneo detalje, rekavši da to pitanje formalno nije stavljeno na dnevni red.

Međutim, „razlika u mišljenjima se suzila po pitanju globalnog oporezivanja”, dodao je.

Učesnici ovonedeljnog sastanka G7 će razmatrati podršku svojim ekonomijama kada izađu iz pandemije i postizanje “ambicioznog” dogovora o minimalnom globalnom porezu na dobit pravnih lica na samitu Grupe u julu, prema nacrtu saopštenja u koje je britanska agencija imala uvid.

Cilj uvođenja tog poreza je da se reši problem velikih kompanija koje generišu velike prihode a plaćaju vrlo male poreze, jer upravo iz poreskih razloga osnivaju kancelarije u jurisdikcijama gde su stope niske.

Izvor:B92

Tags
Back to top button