Evropska komisija se zadužuje za još 80 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Evropska komisija se zadužuje za još 80 milijardi evra

Evropska komisija treba da se zaduži u ovoj godini za oko 80 milijardi evra, odnosno 97,76 milijardi dolara, putem emisije dugoročnih obveznica radi finansiranja fonda Evropa sledeće generacije (NextGenerationEU) za oporavak nakon pandemije, koji je vredan 750 milijardi evra.

U kratkom saopštenju Evropske komisije navodi se „da će zaduživanje, koje će početi krajem juna, biti dopunjeno izdavanjem kratkoročnih hartija od vrednosti EU u iznosu od nekoliko desetina milijardi evra kako bi se pokrile preostale finansijske potrebe“. Plan finansiranja će, kako napominje EK, biti ažuriran u septembru.

Johanes Han (Johannes Hahn), evropski komesar zadužen za budžet i administraciju, tim povodom, je izjavio da je ovo samo „jedan korak napred u finansiranju zajedničkog oporavka EU, kao i da postoje očekivanja da će se izdavanjem oko 80 milijardi evra dugoročnih obveznica i korišćenjem dodatnih kratkoročnih emisija tokom godine, uspeti u nameri da se pokriju najnužnije potrebe država članica i trasira put ka održivom oporavku i zelenoj, digitalnoj i otpornijoj Evropi“.

„Komisija će tokom druge polovine godine moći da finansira sve planirane grantove i zajmove državama članicama u okviru Instrumenta za oporavak i otpornost, i da pokriva potrebe politika EU za koje se predviđaju sredstva iz fonda NextGenerationEU“, navedeno je u saopštenju EK.

Izvor: Biznis.rs 

Tags
Back to top button