Slovenija dobija najveću bankarsku grupaciju: OTP preuzela Novu KBM banku – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Slovenija dobija najveću bankarsku grupaciju: OTP preuzela Novu KBM banku

Mađarska OTP banka potpisala je ugovor o kupovini 100% udela u Novoj KBM. Očekuje se da će posao biti završen u drugom tromesečju iduće godine, izveštava Slovenska novinska agencija.

Iznos kupoprodajne cene za Novu KBM, koja je u 80-postotnom vlasništvu američkog Apollo fonda i 20 posto u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj, nije objavljen. Rojters je izvestio da bi kupac za NKBM mogao platiti oko milijardu evra.

Kupovinom Nove KBM stvorila bi se najveća bankarska grupacija u Sloveniji, veća od NLB-a. Spajanjem Nove KBM i SKB-banke OTP grupa imala bi više od 29 posto tržišta nakon prošlogodišnje bilance.

Prema saopštenju OTP banke, Nova KBM kontroliše 20,5 posto tržišta u Sloveniji i druga je najveća banka u zemlji.

OTP je upravljanje SKB-bankom, koju je kupio od francuske Societe Generale, koja se povukla iz regiona, preuzeo početkom prošle godine, za što joj je izdvojio 323 miliona evra.

Fond Apollo kupio je Novu KBM zajedno s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) sredinom 2016. godine za 250 miliona evra. Apolo odnosno u njegovo ime Nova KBM kupila je Abanku sredinom 2019. za 444 miliona evra. Za nju je u isto vreme bio zainteresovan i mađarski OTP.

Nova KBM i Abanka iz kruga su banaka koje je država nacionalizovana krajem 2013. godine zbog ozbiljnih problema u ekonomskoj i finansijske krize. 2014. godine, u zamenu za odobrenu državnu podršku, Evropska komisija obavezala se da će ih privatizovati, a u slučaju Abanke i još jednu banku u teškoćama, Banku Celje, kao i prethodno ih spojiti, prenosi Indikator.

Nova KBM završila je 2020. s neto dobiti od 208,9 miliona evra. Neto dobit grupe, koju čine podružnice Summit Leasing Slovenija i Anepremičnine, iznosila je 210,8 miliona evra. Ukupna bilansna vrednost banke iznosila je 9,17 milijardi evra, a grupe 9,18 milijardi evra, navodi RTV Slovenije.

Kupovinom Nove KBM postići će se cilj Sándora Csányija u pogledu tržišnog udela u Sloveniji, koji je svjeovremeno najavio da želi 25 do 30 posto slovenačkog bankarskog tržišta. Štoviše, u ovom će slučaju OTP postati najveća bankarska grupa u državi, čak veća od Nove Ljubljanske banke, kako u pogledu tržišnog udela tako i ukupne aktive.

Tags
Back to top button